Stoltenberg: 2014 óta támogatjuk katonailag Ukrajnát

A NATO főtitkára azt nyilatkozta, hogy minden tagállam egyetértett abban, hogy Ukrajnát szívesen látják, miután véget ért a háború és legyőzte Oroszországot. Azt is megtudtuk, hogy az USA már 2014 óta támogatja katonailag Kijevet.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

A múlt héten a katonai szövetség brüsszeli központjában készült és kedden közzétett interjúban Stoltenberg a lap szerkesztőségének elmondta, hogy

“Minden NATO-szövetséges egyetért abban, hogy Ukrajna a szövetség tagja lesz”.

“A kérdés az, hogy mikor, és erre vonatkozóan nem tudok menetrendet mondani” – tette hozzá Stoltenberg.

A NATO-vezető már korábban is tett egyszer ilyen kijelentést, a múlt hónapban, amikor Kijevbe látogatott. Erre egyszavas választ kapott Orbán Viktor magyar miniszterelnöktől, aki azt sugallta, hogy a blokk valójában nem vette a fáradságot, hogy Budapest beleegyezését kérje.

Stoltenberg a Postnak elmondta, hogy a NATO jelenleg segít Kijevnek “áttérni a szovjet korabeli felszerelésekről, doktrínákról és szabványokról”, és “interoperábilissá válni a NATO-erőkkel”, miközben megreformálják és modernizálják katonai és védelmi intézményeiket.

A sürgős feladat most az, hogy Ukrajna szuverén, független nemzetként érvényesüljön, mert ha Ukrajna nem érvényesül, akkor nincs is miről tárgyalni.

Stoltenberg szerint a NATO-nak két alapvető feladata van a háborúban, az egyik, hogy “támogassa Ukrajnát”, a másik, hogy megakadályozza az eszkalációt, “teljesen világossá téve, hogy nem vagyunk a konfliktus részesei”.

A 40 ezer katona Kelet-Európába telepítése is segít elkerülni az eszkalációt Oroszországgal – érvelt.

A volt norvég miniszterelnök, aki 2014 októbere óta vezeti a NATO-t, azt is elárulta, hogy az Egyesült Államok, Kanada és az Egyesült Királyság a blokk által Ukrajnának nyújtott támogatás 78 százalékát adta, és 2014 óta kiképzik a kijevi csapatokat.

“Az ukrajnai háború alapjaiban változtatta meg a NATO-t, de akkor nem szabad elfelejteni, hogy a háború nem 2022-ben kezdődött. A háború 2014-ben kezdődött” – mondta Stoltenberg a postnak, megjegyezve, hogy a blokk minden tagja “jelentősen növelte” azóta a katonai kiadásait.

Ukrajna kormányát az Egyesült Államok által támogatott soviniszták buktatták meg egy 2014. februári puccsal. Az új hatóságok hamarosan erőszakkal eltiportak minden ellenzéket, ami arra késztette a Krímet, hogy Moszkvától kérjen védelmet.

A puccskormány elleni tiltakozásokra Odesszában mészárlással, Harkovban terrorral, Donyeck és Luganszk ellen pedig “büntető hadművelettel” válaszoltak, amelyek válaszul a területek kikiáltották függetlenségüket.

Olaszország teljesen megsínyli Ukrajna támogatását – Már csak két napi harchoz elegendő lőszerük van

Ukrajnának nem tetszik a pápa békemissziója

(Vadhajtások nyomán Szent Korona Rádió)