Olaszország teljesen megsínyli Ukrajna támogatását – Már csak két napi harchoz elegendő lőszerük van

Hat Ukrajnának szánt segélyszállítmány után Olaszország kimerült a katonai készletekből – jelentette pénteken a Corriere Della Sera napilap. Állítólag az országnak csak két napnyi harcra elegendő lőszere maradt. Olaszország messze nem az egyetlen európai ország, amely megsínylette Kijev támogatását.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Az újság a védelmi minisztérium egyik forrására hivatkozva azt állította, hogy az olasz hadseregnek jelenleg nehéz- és könnyű tüzérségi lőszerek hiányoznak, így komoly nehézségekbe került.

“A polcokon nem sok maradt”

– mondta a forrás.

A jelentésben idézett katonatisztek szerint ha Olaszországot támadnák meg, akkor 48 és 72 óra közötti időtartamra lenne elegendő lőszere az ellenálláshoz.

Olaszország valamivel több mint 727 millió dollár katonai segélyt küldött Ukrajnának a Kieli Világgazdasági Intézet, egy német agytröszt adatai szerint. Bár ez az összeg elhalványul az USA által vállalt 47 milliárd dollárhoz képest, Róma befizetett az EU Európai Békefenntartási Eszközébe is, amely egy közös fegyvervásárlási program mintegy 4 milliárd dollár értékben.

Az olasz készletek eleve alacsonyak voltak, és mivel az elmúlt évtizedben az olasz gyártóüzemek kétharmada bezárt, a hazai iparnak három évbe telne, hogy teljesítse a tüzérségi lőszerekre vonatkozó jelenlegi megrendeléseket, és hat évbe, hogy feltöltse a rakéták készleteit – írta a lap. Ennek fényében a védelmi forrás elmondta, hogy Róma megkereste Washingtont lőszer iránti kéréssel, de azt mondták neki, hogy “álljon sorba”, és hogy a várakozás hosszú lesz.

Olaszország messze nem az egyetlen Európai ország, amely kivérzett Kijev támogatásától.

Miután átadta Ukrajnának az összes AS-90-es tarackot és mérhetetlen mennyiségű lőszert, több nyugalmazott tábornok szerint az Egyesült Királyságnak annyi lőszere maradt, ami három órától egy napig tartó modern harcra elegendő.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter októberben kijelentette, hogy országának már nincs több fegyvere, amit Ukrajnának adhatna, míg német tisztviselők már 2022 közepe óta figyelmeztetnek, hogy az ország amúgy is megfogyatkozott hadereje kimerült a Berlin által Kijev felfegyverzésére tett erőfeszítések miatt. A katonai kiadások uniós szintű növelése ellenére a blokk készletei már decemberben majdnem kiürültek – figyelmeztetett akkor Josep Borrell, az EU vezető diplomatája.

Eközben az Egyesült Államokban a katonai vezetők igyekeztek tüzérségi lövedékeket beszerezni külföldi szövetségeseiktől, és az egymást követő fegyvercsomagok nem tartalmaztak annyi lövedéket, amennyire Ukrajna szerint szüksége van ahhoz, hogy fegyvereit teljes kapacitással használhassa.

A Pentagon nemrégiben kiszivárgott dokumentumai arra utalnak, hogy a lőszerhiány akadályozhatja Ukrajna régóta ígért tavaszi offenzíváját az orosz erők ellen, míg a Politico múlt havi jelentése azt állította, hogy a zárt ajtók mögött a Biden-kormányzat aggódik, hogy a művelet kudarcot vallhat.

Olaszországban sincs új a nap alatt: Meloni vezető szerepet szeretne játszani Ukrajna újraépítésében

Többet költött csak az USA egy év alatt Ukrajna felfegyverzésére, mint 9 év alatt Afganisztánra

(Magyar Hírlap nyomán Szent Korona Rádió)