Többet költött csak az USA egy év alatt Ukrajna felfegyverzésére, mint 9 év alatt Afganisztánra

Meglepő adatok kerültek napvilágra az Egyesült Államok háborúinak anyagi összehasonlításakor. Fontos: a többi “nyugati” fegyverszállítmány és pénzügyi segítség összesítéséről nincs adat. Nem meglepő, ha az oroszok nem boldogulnak olyan könnyen…

Kövesd Telegram csatornánkat
Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A háború kezdete óta az Egyesült Államok ( 2023. január 15-ig) 46,6 milliárd dollárnyi katonai segélyt juttatott Ukrajnába. (Ez az összeg mai árfolyamon több mint 16700 milliárd forintot jelent, ez a tavalyi magyar költségvetési bevételek kétharmadának felel meg – a szerk.) Ezzel az összeggel az USA toronymagasan vezeti azt a listát, amelyen a háborúpárti donorországok versengenek egymással azon, ki tud többet tenni egy esetleges eszkalációért.

A Statista a 2022-es árfolyamra átváltva és egységesítve hasonlította össze  Washington II. világháború utáni demokráciaexportjának költségeit az ukrajnai háborúra fordított összegekkel.

Az eredmény meghökkentő: a Kijevnek küldött egy évnyi hadisegély költsége magasabb, mint amit a Pentagon az afganisztáni háború 2001 és 2010 között eltelt időszakában a konfliktusba invesztált, pedig ott saját csapatokkal is részt vett a konfliktusban.

A grafikonon jól látszik, hogy a három másik „nagy” háború, a koreai, a vietnámi és az iraki konfliktusok költségei jóval magasabbak voltak (tegyük hozzá, azok három, tíz és hét éves időszakra vonatkoznak), ez azonban abszolút érthető, miután a földrajzi távolság és a nem kielégítő infrastruktúra jelentősen növelte a költségeket.

Bár az USA a csendes-óceáni térségben is létesített bázisokat, a repülőgép-hordozó flották helyszínre vezénylése és a folyamatos légicsapások számottevően növelték a számla összegét. Az ukrajnai háború esetében ez nincs így, egyrészt egyelőre az USA személyesen nem vesz részt a hadműveletekben, másrészt jelentős raktárkapacitással bír a térségben, legutóbb például éppen saját, Izraelben felhalmozott lőszerkészletét kezdte el megdézsmálni, hogy valahonnan lőszert tudjon küldeni Ukrajnának.

Bár Biden kijevi látogatása kapcsán hangsúlyozta, hogy országa elkötelezett az ukrán háborús erőfeszítések folyamatos támogatása mellett, a republikánus többségű Kongresszus egyre hevesebben ellenzi az USA ilyen fokú részvételét a háborúban.

Az elmúlt időszakban néhány képviselő már határozati javaslatot is beterjesztett az ukrajnai fegyveres és pénzügyi támogatás leállításáról (nem mintha elértek volna vele bármit).  Mint mondták, az elnök lapátolja kifelé az országból a pénzt, de azt még mindig nem tudja megmagyarázni, hogy mi a konkrét, végső célja Ukrajna lélegeztetőgépen tartásával.

(Mandiner nyomán Szent Korona Rádió)

Még mindig Ukrajna összeomlására számít a volt CIA tanácsadó

Kifakadt a Fox News műsorvezetője Zelenszkij pofátlanságán