Megint követelőznek az ukránok, ezúttal az EU lőszerküldeményét sürgetik

Ukrajna úgy tűnik, egyre követelőzőbb hangnemben fordul az őket segítő államok felé. Most az a problémájuk tárgya, hogy az EU még nem küldött lőszert számukra, miközben az erről szóló megállapodást csupán az elmúlt hónapban kötötték meg.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a következőt írta Twitter oldalán:

“Elkeserítő, hogy az EU képtelen végrehajtani saját döntését az Ukrajnának szánt lőszerek közös beszerzéséről”

–, ami jelentős hangnemváltást jelent Kijev részéről.

Az EU vezetői a múlt hónapban állapodtak meg arról, hogy összefognak, és egy közös alapból történő finanszírozás révén a következő 12 hónapban akár egymillió lőszert szállítanak Kijevnek. A tárgyalások azonban nagyköveti szinten zsákutcába jutottak: nem sikerült megállapodni arról, hogy miként költsék el a közös szerződésekre elkülönített egymilliárd eurót.

Kuleba szerint ez egy teszt, ezáltal kiderül, hogy az EU képes-e döntő fontosságú új biztonsági döntéseket hozni, és hogy a blokk valóban rendelkezik-e stratégiai autonómiával. Utóbbival Kuleba Emmanuel Macron francia elnök kedvenc kifejezésére utalt, melyet az államfő akkor használt, mikor nemrég azzal keltett vitát, hogy azt mondta, Európának nem szabad Amerika követőjévé válnia.

A lőszerbeszerzési tárgyalások fő vitapontja akörül forog, hogy mennyire korlátozzák a pénz elköltését az uniós gyártók termékeinek megvásárlására, és hogy bevonják-e az olyan helyeken működő vállalatokat, mint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia.

Franciaország az élharcosa annak, hogy a pénzt a blokkon belül tartsák, míg mások, köztük Lengyelország attól tartanak, hogy az európai védelmi ipar nem lesz képes arra, hogy a 12 hónapos határidőn belül leszállítsa az ígért mennyiséget Ukrajnának.

A tárgyalások valószínűleg a jövő héten folytatódnak, ami azt jelenti, hogy az uniós külügyminisztereknek nem áll majd rendelkezésére kész megállapodás, amikor hétfőn Luxemburgban összeülnek, hogy megvitassák a háborút.

Többet költött csak az USA egy év alatt Ukrajna felfegyverzésére, mint 9 év alatt Afganisztánra

Húsvétot ünneplő civilekre lőttek az ukránok

Kelet-Európa torkán erőltetné le az EU Ukrajna silány exporttermékeit

(Magyar Nemzet nyomán Szent Korona Rádió)