Valódi halhatatlanság helyett elektronikus, virtuális rabságot hoznak el a tudósok

A tradicionális vallások ígérete a halhatatlanság. De nem úgy, ahogy a mai szemfényvesztők teszik, a tudományt felhasználva, arra hivatkozva: amiről ők beszélnek az egy maximum biológiai, testi halhatatlanság, de általában az sem: csak az agy adattartalmát, mint egy filmszalagot próbálják digitalizálni és feltölteni egy felhőbe. Fel sem merül bennük, hogy az ember nem egy adathalmaz.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

A régi bölcseletek, vallások, Próféták tudták, hogy ami teremtett, az meg is hal, mert ez az élet rendje. A vallásoknak van egyfajta “szembesítő” jellege, hogy rádöbbentsen a halál elkerülhetetlenségére. Azonban ezt a tényt, egy örömhírrel párhuzamosan közlik a szent iratok: a test halála, a földi halál nem vonatkozik az ember egészére, a halhatatlan lélekre, a szellemre, ami egy másik létállapotban ugyan, a személyes, földi vonatkozásoktól mentesen, de egy másik létállapotban tovább él . Ezt az alapvetést parodizálják ki a “tudósok”, akiknek jóslatai bejönnek 86%-ban… nevetséges az egész. Változatlan formában közöljük az Origó cikkét, amiből kiderül, hogy mit is értenek halhatatlanság alatt a modernek, milyen irányokban próbálkoznak a valódi halhatatlanság helyett. A cikk végén jön a csattanó: beismerik, hogy ennek az egésznek semmi értelme, sőt, akár még káros is lehet.

Már éveken belül lehetővé válhat: örökké élhetnek az emberek

Ray Kurzweil – akinek a jóslatai 86 százalékban jönnek be  – úgy véli, hogy a technológia fejlődése gyorsan elvezet majd a kort visszafordító “nanorobotokhoz”. Bár ez erőltetettnek hangzik, a tudósok már évek óta keresik a módját annak, hogy regeneráljuk a sejtjeinket, vagy töltsük fel az elménket egy számítógépbe. A MailOnline folyóirat cikke összefoglalja, milyen furcsa módokon juthatna el az emberiség az örök élethez.

Elektronikus halhatatlanság

Az elménk számítógépre való feltöltésének gondolata már évek óta létezik, de ez eddig jórészt csak a tudományos fantasztikum része maradt.

A Nectome, egy amerikai székhelyű startup cég ezen próbál változtatni azzal, hogy kitalált egy módszert az emberi agy megőrzésére, hogy annak emlékeit fel lehessen tölteni a felhőbe. A cég kitalálta, hogyan lehet az emberi agyat mikroszkopikus részletességgel konzerválni egy “high-tech balzsamozási eljárás” segítségével – írja az MIT Technology Review.

Olyan kémiai oldatot használnak, amely képes a testet több száz vagy ezer évig érintetlenül tartani, mint egy fagyott üvegszobor.

„Úgy is tekinthetünk arra, amit mi csinálunk, mint a balzsamozás egy divatos formájára, amely nemcsak a külső, hanem a belső részleteket is megőrzi” – mondta Robert McIntyre, a Nectome társalapítója.

A leendő ügyfeleknek szólva a Nectome úgy pozícionálja szolgáltatását, mint: “Mi lenne, ha azt mondanánk, hogy meg tudjuk védeni az elmédet?”. De a kulcs ahhoz, hogy képesek legyünk újraalkotni egy személy tudatát, a szerv “konnektomjához” való hozzáférés.

A konnektom az agyban lévő idegi kapcsolatok összetett hálózata, amelyet gyakran az agy vezetékrendszerének is neveznek. A Nectome, amelyet a “konzerváld az agyadat és töltsd fel” cégként emlegetnek, kitalálta, hogyan lehet a konnektomot is bebalzsamozni.

Ahhoz azonban, hogy a technológia működjön, a résztvevőknek hajlandónak kell lenniük az eutanáziára, ami miatt a cég 2018-ban elvesztette a Massachusetts Institute of Technology-val (MIT) kötött szerződését.

A tekintélyes intézmény arra hivatkozott, hogy a technológia még gyerekcipőben jár, és nincs garancia arra, hogy újra tudják teremteni a tudatot.

A kudarc ellenére ugyanebben az évben egy neves futurista azt jósolta, hogy 2050-re az emberek számára elérhetővé válik az “elektronikus halhatatlanság”. Dr. Ian Pearson szerint az emberi intelligencia, memória vagy érzékszervek külső technológiához kapcsolhatók.

Ahelyett, hogy az elmédről egy biztonsági másolatot készítenél, az intelligenciád nagy része egyszerűen a fizikai agyadon kívüli helyről futna.

„Egy nap a tested meghal, és vele együtt az agyad is leáll” – írta blogbejegyzésében. „De nem nagy baj, mert az elméd 99 százaléka még mindig rendben van, és boldogan fut az IT-n, a felhőkben.”

„Feltételezve, hogy eleget spóroltál és jól felkészültél, csatlakozol egy androidhoz, akit ezentúl a testedként használsz, részt veszel a temetéseden, és aztán folytathatod, ahogy eddig, még mindig te vagy, csak egy fiatalabb, magasan feljavított testtel.”

Az agy lefagyasztása

Egyes cégek lehetőséget kínálnak arra, hogy az emberek haláluk után lefagyasszák az agyukat, illetve egész testüket abban a reményben, hogy a jövőben újra életre kelthetik őket.

Az egyik ilyen cég az orosz KrioRus krionikai cég, amely jelenleg 91 emberi “beteget” tárol –196 °C hőmérsékleten azzal a céllal, hogy megvédje őket a romlástól. Ez elég hideg ahhoz, hogy minden sejtfunkciót leállítson, és a test állapotát a kiolvasztásig megőrizze.

A jövőben, amikor a tudomány eléggé előrehalad ahhoz, hogy bármilyen betegségüket – beleértve magát a halált is – meggyógyítsák, újraéleszthetik a lefagyasztott alanyokat. A szolgáltatás persze nem olcsó. Legalább 28 000 dollárba (nagyjából 9,5 millió forintba) kerül a kriogén tartósítás ennél a cégnél.

Háziállatokat is fagyasztanak, jelenleg 58 kutyát, macskát, madarat, hörcsögöt, nyulat és egy csincsillát tárolnak.

Az Orosz Tudományos Akadémia áltudományi bizottságának vezetője, Jevgenyij Alekszandrov azonban az Izvesztyija újságnak adott nyilatkozatában a krionikát “kizárólag kereskedelmi vállalkozásnak nevezte, amelynek nincs tudományos alapja”.

Ez “fantázia, amely az emberek halottaiból való feltámadással kapcsolatos reményeire és az örök életről való álmaira spekulál” – idézte az újság.

A KrioRus messze nem az egyetlen cég, amely ilyen szolgáltatást kínál, és úgy gondolják, hogy világszerte legalább 500 holttestet fagyasztottak le ilyen módon.

Sejtfiatalítás

Számos tudományos áttörés történt az őssejtinjekciókkal kapcsolatban, amelyekről kiderült, hogy képesek a sejtek megfiatalítására.

Az őssejtek egyedülállóak, mivel képesek a szervezetben különböző típusú sejtekké, például izom-, csont- vagy idegsejtekké differenciálódni. A szervezetbe befecskendezve képesek beépülni a sérült szövetekbe, és segítenek azok javításában és regenerálásában.

2016-ban egy 11 súlyos beteg, szívrohamot elszenvedett beteggel végzett kísérlet során az őssejtinjekciók visszafordították a hegszövetet, és 40 százalékkal csökkentették a hegesedést. Hasonlóképpen, 2019-ben a Cambridge-i Egyetem kutatói emberi szívből származó őssejtek átültetése után regenerálták az elvesztett szívizmot és ereket sérült szívű patkányokban.

Az őssejtek mindenütt megtalálhatók a szervezetben, különösen a csontvelőben, készen állnak arra, hogy a károsodások kijavítása érdekében az embert alkotó mintegy 200 sejttípussá alakuljanak át. Számuk azonban az életkor előrehaladtával csökken, így az idősebb felnőttek nem rendelkeznek ugyanolyan regenerációs képességekkel, mint fiatalabb társaik.

Egyes élőlények, például a laposférgek és a hidrák, egész életük során rendelkeznek őssejtekkel, így mindig képesek regenerálni az elvesztett testrészeket.

Dr. Steven Cohen, akinek wellness-klinikái vannak Kaliforniában és Londonban, azt mondja, hogy az őssejtterápia lehet a kulcsa annak, hogy az ember várható élettartama akár 150 évre is meghosszabbodjék.

Az agy újraélesztése

Egy olyan technológia, amelyet azért fejlesztettek ki, hogy a tudósok három dimenzióban tanulmányozhassák az agyakat, az örök élet kulcsát is jelentheti.

2019-ben a Yale Egyetem tudósai egy sertés agyának keringését és sejtaktivitását négy órával a halála után úgy állították helyre, hogy oxigénben gazdag mesterséges vért pumpáltak bele. Dr. Nenad Sestan idegtudós és vezető szerző szerint lehetséges, hogy az agyakat a végtelenségig életben lehetett volna tartani, és további lépéseket lehet tenni a tudatosság visszaállítására – írja a Massachusetts Institute of Technology Review című technológiai folyóirat.

De hozzátette, hogy csapata úgy döntött, hogy egyiket sem próbálja meg, mert “ez egy feltérképezetlen terület”.

A tudósok azt is elmondták, hogy egy napon lehetséges lesz az emberek halhatatlanná válása azáltal, hogy agyunkat mesterséges rendszerekre kapcsolják, miután természetes testünk elpusztul.

Benjamin Curtis, a Nottingham Trent etika és filozófia előadója szerint ez azt eredményezheti, hogy az embereket egy örökkévaló „élő pokolba” zárják, és „a halálnál is rosszabb sorsot” kell elviselniük.

Még, ha a tudatos agyunkat életben is tartanák a test halála után, a belátható jövőt egy vödörbe zárt, testetlen agyként kellene töltenünk, bezárva a saját elménkbe, anélkül, hogy hozzáférhetnénk azokhoz az érzékekhez, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy megtapasztaljuk a világot és kölcsönhatásba lépjünk vele – mondta Curtis a The Conversationnek.

„A legjobb esetben is csak a saját gondolatainkkal töltenénk az életünket.”

(Szent Korona Rádió)

Teológia meggyalázása: mesterséges intelligenciával íratta prédikációját az ökumenikus lelkész

Mesterséges intelligencia vette rá az öngyilkosságra az instabil férfit?

A lánya hangját klónozó mesterséges intelligenciával próbáltak átverni egy anyát