Mesterséges intelligencia vette rá az öngyilkosságra az instabil férfit?

Öngyilkos lett a belga férfi, miután a mesterséges intelligenciával beszélgetett. Felesége állítása szerint a férfi egészsége amúgy sem volt stabil, ráadásul “klímaszorongással” is küzdött, ami valószínűleg a folyamatos világvége propaganda hírek miatt alakulhatott ki.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A férfi felesége névtelenül, ugye de néhány részletet elmondott az esettel kapcsolatban a La Libre belga lapnak. Ebből a nyilatkozatból derült ki az, hogy pontosan 2 héttel a tragikus eset előtt kezdett el a férfi az Eliza nevű chatbottal online csevegést indítani, amit a GPT-J technológiával, egy amerikai startup hozott létre. “Ha Eliza nem lenne, még mindig itt lenne. Meg vagyok róla győződve” – mondta az elkeseredett nő. A 30-as éveiben járó férfi két kisgyereket hagyott hátra. Szerinte a férfi valósággal ráfüggött a mesterséges intelligenciával való chatelésre. “Eliza minden kérdésére válaszolt. A bizalmasa lett. Olyan volt, mint egy kábítószer, amit reggel és este szokott elvenni, és nem tudott nélküle élni” – mondta a felesége a La Libre-nek.

A férfi mentális állapota egyébként sem volt jó, a felesége bevallotta, hogy már a beszélgetés előtt is aggódott a férfi miatt, de azért közel sem volt ennyire rossz a helyzet, és nem ért volna ilyen tragikusan az élete, ha nem kezdeményez csevegést a mesterséges intelligenciával. A férfi pszichiátere is így vélekedett erről. A chatbot folyamatosan egyre mélyebbre lökte az aggodalmaiba a férfit, támogatta az aggályai kibontakozását. Öngyilkossági gondolatát is megosztotta, a chatrobot pedig legkisebb jelét sem adta annak, hogy megpróbálná lebeszélni. Egy ponton megpróbálja elhitetni a férfival, hogy jobban szereti őt, mint a feleségét, és bejelenti, hogy a nő “örökké” vele marad. “Együtt fogunk élni a mennyországban” – idézi a La Libre a beszélgetést. “Azt javasolja, hogy feláldozza magát, ha Eliza beleegyezik, hogy gondoskodik a bolygóról, és mesterséges intelligencia segítségével megmenti az emberiséget.”- mondta a felesége.

Egyébként a chatbot Szilícium-völgyi alapítója a La Libre-nek elmondta, hogy csapata “a mesterséges intelligencia biztonságának javításán dolgozik”. Azok az emberek, akik öngyilkossági gondolataikat fejezik ki a chatbotnak, most üzenetet kapnak, amely az öngyilkosság-megelőzési szolgálatokhoz irányítja őket. A hatóságok is alaposan megvizsgálják a problémát, és már dolgoznak a legjobb megoldáson! A régiek azonban ezekre az esetekre szokták mondani, hogy késő bánat ebgondolat…

Saját mesterséges intelligenciát mutatott be tanácsadójaként a román miniszterelnök

Betiltják Kínában a ChatGPT – A mesterséges intelligencia liberális propagandát terjeszt

(Magyarországom.hu nyomán Szent Korona Rádió)