A gyerekek szülei is tiltakoznak a XIII. kerületi iskola zsidó kézbe kerülése ellen

Az elmúlt napokban érezhetően nőtt a feszültség a XIII. kerületi Herman Ottó Általános Iskolában, mert kiderült, hogy a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) venné át az iskola fenntartását a Közép-Pesti Tankerületi Központtól. 

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Van olyan szülő, aki üdvözli a döntést, míg mások határozottan ellenzik. A diákok a kérdésben valamivel egységesebbek, ők az iskola falára egy plakátot szegeztek, melyen az állt:

“Szavazzatok nemmel a zsidó iskolára. Eddig is megvoltak a saját hagyományaink, nem kellenek újak!”

Miután az iskola levélben tájékoztatta a szülőket a fenntartóváltásról, egy szülői fórumot tartottak, ahol Ágni Dóra igazgató mellett megjelent a tankerület vezetője, Házlinger György és a BZSH ügyvezető igazgatója, Kunos Péter is.

Törvény legitimálja az átvételt

A magyarországi köznevelési törvény ide vonatkozó részében az áll, egy nevelési-oktatási intézmény akkor adható át világnézeti szempontból elkötelezett fenntartónak, ha a kiskorú gyerekek esetében a szülők, nagykorúaknál a tanulók több mint a fele támogatja azt. Ezért tartották most ezt a megbeszélést.

A Telex gyorsan meg is találta azt a pár szülőt, akiket személyesen érzékenyen érintett az “eluralkodó cigányozás” és “zsidózás”. Ők azt mondták a szélsőliberális lapnak, hogy a “diszkriminációval és kirekesztéssel” szembeni egyetlen menekülő út az, ha átveszi a [zsidó] egyház az iskolát.

A zsidózásról egy másik érintett annyit mondott:

“Hogy ez Újlipótváros közepén megtörténhet 2023-ban, durva.”

Szerinte azért háborodtak fel a szülők, mert “nem értették meg, mit jelent a fenntartóváltás, és milyen pozitív hatásokkal járna”, ha zsidó kézbe kerülne az iskola.

A Telex aggodalmaival az igazgatóhoz fordult, akitől megtudták, az esetet csak felfújták a szülők, az “antiszemitizmus korábban sem jellemezte az iskolát”. Házlinger György tankerületi vezető pedig elárulta, a Budapesti Zsidó Hitközség kezdeményezte a Herman Ottó Általános Iskola fenntartói jogának átvételét.

A Zsidó Hitközösség nagyobb hangsúlyt fektetne az “érzékenyítésre”

A Hitközösség még a Telex kérdéseire sem válaszolt, ám néhány szülő eljuttatta hozzájuk a leveleket, amiket az intézménytől kaptak. Ebből az derül ki, hogy a BZSH nyolc éve növeli jelenlétét a köznevelésben. A zsidó hitközség most is fenntart több oktatási intézményt, például a BZSH Külkereskedelmi Technikumot. A szülőknek írt levélben a fenntartóváltást azzal indokolták, hogy a BZSH Külkereskedelmi Technikumának igazgatója szeretné bővíteni oktatási intézményének portfólióját és a Budapesti Gazdasági Egyetemmel indítanának egy közös technikusképzést, így a diákok könnyebben bekerülhetnének az egyetem külkereskedelmi szakára. Viszont ehhez erős nyelvtudásra van szükség már az általános iskolában is, ezért szeretnének együttműködni a Herman Ottó Általános Iskolával.

A tervük az, hogy megtartják az iskola jelenlegi diákjait és pedagógusait, és olyan világi és közösségi oktatást alakítanak ki, ahol világnézettől függetlenül bárki ingyenesen tanulhat. Viszont nagyobb hangsúlyt helyeznének a közösségépítésre, az infrastruktúra fejlesztésére és az “érzékenyítésre”.

Az eset után pedig már arról beszéltek, mennyire “megdöbbentette őket a gyűlölködő és antiszemita reakciók” sokasága.

A dolgozók sem akarnak váltást

Nem csak a szülők és a diákok, a dolgozók sem akarják a fenntartóváltást. A Közalkalmazotti Tanács képviselője egy levelet írt a szülőknek az iskola alkalmazottai nevében, amiben az állt:

“az iskolánk alkalmazottai, ellenszavazat nélkül, nem támogatjuk a fenntartói jog átadását.”

Később Salusinszky András, a BZSH Külkereskedelmi Technikumának igazgatója is levelet küldött a szülőknek, ebben azt írta: a változással szakmai téren minőségi javulás történhet. Levelében biztatta a szülőket arra, hogy támogassák aláírásukkal a fenntartóváltást.

“Elárultam a szülőhazámat” – Kiegészítették a második világháborús zsidó terrorista szobrát

Magyarország ismét a zsidó érdekekért száll szembe az igazsággal: Jeruzsálembe költözik a nagykövetség

(Magyar Jelen nyomán Szent Korona Rádió)