A jordániai király szerint “kötelességünk elrettenteni az izraeli eszkalációt” Jeruzsálemben

II. Abdullah király Ammánban elkötelezte magát Jeruzsálem szent helyeinek “megóvása” mellett, és azt mondta a palesztin elnököt is magában foglaló küldöttségnek: “Mindig veletek leszünk”.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Jeruzsálemi egyházi vezetők az izraeli kormányhoz fordultak, hogy biztosítsa a keresztények számára a húsvét és az azt megelőző időszak szabad istentiszteletét, és aggodalmukat fejezték ki az elmúlt évben elharapódzott erőszak és a gyalázkodások miatt.

A vasárnapi találkozón a jordániai király “felszólította a nemzetközi közösséget, hogy foglaljon állást a kirekesztő és rasszista kijelentésekkel szemben, amelyeket egyes izraeli tisztviselők tettek a közelmúltban” – áll a közleményben.

II. Abdullah jordániai király elkötelezettségét fejezte ki Jeruzsálem szent helyeinek “megóvása” mellett a város muszlim és keresztény vallási vezetőivel tartott ammani találkozóján.

A királyi udvar közleménye szerint a király azt mondta a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette küldöttségnek, hogy Jordánia “mindig veletek lesz” – írja az AFP.

“Minden muszlimnak kötelessége, hogy elrettentse az izraeli eszkalációkat a jeruzsálemi szent helyek ellen”

– mondta a király a közlemény szerint.

A találkozót az izraeli kormánnyal való feszültségek követték egy miniszter a palesztin nép létezését tagadó megjegyzései miatt, valamint a március 23-án kezdődött muzulmán böjti hónap, a ramadán idején kiújuló izraeli-palesztin konfliktus kiéleződésétől való félelem miatt.

A király hangsúlyozta, hogy régóta elkötelezett a “béke és harmónia” megőrzése mellett a jeruzsálemi Al-Aksza mecset komplexumban – az iszlám harmadik legszentebb helyén, amelyet Jordánia kezel. A templom a zsidók által Templomhegynek nevezett, a judaizmus legszentebb helyének tetején épült.

Pénteken az izraeli rendőrség lelőtt egy arab-izraeli orvostanhallgatót a komplexumban. A rendőrség szerint a férfi megragadta és elsütötte egy rendőr fegyverét, amit Muhammad Al-Osaibi családja visszautasít.

Abdullah üdvözölte “a jeruzsálemiek erőfeszítéseit a szent helyek védelmére”, és hangsúlyozta, hogy “véget kell vetni a keresztények elüldözésének, valamint a templomok, vallási személyek és keresztény tulajdon elleni ismételt támadásoknak Jeruzsálemben” – áll a közleményben.

A múlt hónapban az ammáni külügyminisztérium közölte, hogy behívta Izrael nagykövetét, hogy átvegye “határozottan megfogalmazott tiltakozó levelét” a szélsőségesen soviniszta Bezalel Smotrich pénzügyminiszter széles körben elítélt beszédét követően.

Smotrich egy párizsi rendezvényen azt mondta, hogy “nincs palesztin nép”. Egy olyan pulpitusról beszélt, amelyen az úgynevezett Nagy-Izrael térképe volt látható, beleértve a megszállt Ciszjordánia és Jordánia területeit is.

Jordánia 1994-ben Egyiptom után a második arab ország lett, amely elismerte és békeszerződést írt alá a szomszédos Izraellel.

Egy mecsetet támadtak meg az izraeli katonák szerda reggel

Megalakult Izrael legsovinisztább kormánya: Jordánia felkészül az ebből fakadó konfliktusokra

(Middle East Eye nyomán Szent Korona Rádió)