Egy mecsetet támadtak meg az izraeli katonák szerda reggel

Az izraeli rendőrség több tucat hívővel csapott össze a jeruzsálemi Al-Aksza mecset környékén szerda kora reggel. A rajtaütésben több tucat palesztin megsérült.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

A hivatalos palesztin hírügynökség, a Wafa arról számolt be, hogy a szerda reggeli, mecset elleni rajtaütésben több tucat hívő sérült meg, akik a ramadán idején egész éjjel imádkoztak. A Palesztin Vörös Félhold szerint az izraeli erők megakadályozták, hogy orvosaik eljussanak a mecsethez.

Nem volt azonnal világos, hogy mi váltotta ki az összecsapást. Az izraeli rendőrség szerint erőszakkal kellett evakuálni a mecsetből azokat a hívőket, akik botokkal és kövekkel felszerelkezve bezárkóztak oda. A rendőrök szerint a hívők megtámadták őket, egy rendőr a lábán megsérült. Közben a közösségi médiában olyan videók jelentek meg, amiken a rendőrök embereket vernek a mecsetben.

A palesztin vezetés elítélte a hívők elleni támadást. Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivője figyelmeztette Izraelt, hogy egy ilyen lépés “minden vörös vonalat túllép”.

Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában már hónapok óta nagy volt a feszültség, az Associated Press összesítése szerint idén legalább 88 palesztint öltek meg izraeliek.

Palesztinában régóta feszült a helyzet, százezrek tüntettek nemrégen az igazságügyi reformtervezet ellen, amiről a helyi Háárec cikke azt írta, hogy ez volt az ország történetének legnagyobb horderejű utcai tiltakozása.

Izrael légicsapásának két civil is áldozatul esett

Az izraeli kormány a palesztinok al-Aksza mecsetbe való belépését korlátozza

(Telex nyomán Szent Korona Rádió)