A FIFA a női foci VB-n is betiltanák a szivárványos karszalagot

A Nemzetközi Labdarugó-szövetség tanulva az előző évi férfi világbajnokságből, az idei nőin is be szeretné tiltani a szivárványos karszalagok használatát. A feszültség garantált, ugyanis már több európai válogatott használja ezt a lobbiszimbólumot évek óta.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Az egyik ilyen válogatott a német, amely a Bild értesülései szerint már meg is kapta a figyelmeztetést a nemzetközi szövetségtől a szivárványos karszalag betiltásáról a júliusban kezdődő világbajnokságon.

“A FIFA tájékoztatott bennünket, hogy azt szeretnék, ha az összes részt vevő válogatott a FIFA kapitányi karszalagját használná” – mondta a lapnak Maika Fischer, a csapat edzője.

A szövetség egyik szóvivője azzal reagált erre, hogy a végső döntést még nem hozták meg, és a párbeszéd folytatódik. Ha a FIFA végül kitart amellett, hogy a karszalagokon nem szerepelhet a szivárványos zászló (és semmilyen politikai üzenet sem), akkor várhatóan komoly ellenállással néz majd szembe.

A női fociban ugyanis gyakoribb a szivárványos szimbólum használata, mint a férfiak között, és a játékosok közül is többen vállalták fel nyíltan, hogy az LMBTQP-közösség tagjai. A tavalyi női Európa-bajnokságon bevett volt a szivárványos karszalag használata, a győztes angol válogatott csapatkapitánya, Leah Williamson is végig e szimbólummal a karján játszott.

Az nagy kérdés, hogy mi lesz akkor, ha valóban tiltva lesz majd a szivárványos karszalag használata a női világbajnokságon. A férfiaknál tavaly a FIFA azt is kilátásba helyezte, hogy a szabályszegőknek sárga lapot ad majd a játékvezető. Ezzel azt sikerült elérnie, hogy egyik csapatkapitány sem játszott szivárványos karszalaggal, viszont olyan emlékezetes jeleneteket hívott életre, mint amikor a német válogatott tagjai befogott szájjal fejezték ki a nemtetszésüket egy csoportmeccs előtt.

A helyzet egyébként olyan szempontból jelentősen eltér a tavalyi világbajnoksághoz képest, hogy ezúttal nem egy olyan országban rendezik a tornát, ahol a homoszexualitás bűnnek számít, hanem a meglehetősen elfogadó Ausztráliában és Új-Zélandon. Azt még nem tudni, hogy emiatt megenyhülnek e a FIFA döntéshozói, de a történetnek még egészen biztosan nincs vége. A német válogatott már jelezte, hogy a világbajnokságig hátra lévő mérkőzésein biztosan használni fogják a szivárványos karszalagot.

Egyre nagyobb a hiszti a szivárványos karszalag miatt Katarban

Szétverték a VB vereség miatt Franciaországot, mert a fehér kapus rosszul védett

(Elemi.hu nyomán Szent Korona Rádió)