Ezúttal sem telt el egy román focimeccs magyarellenes megnyilvánulások nélkül

A bukaresti Nemzeti Arénában kedd este megszervezett román-belarusz mérkőzés sem telt el a szurkolók  magyarellenes bekiabálásai, illetve konfliktusai nélkül.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A Gazeta Sporturilor szerint az Andorrában magyarellenes szlogeneket skandáló Egyesülve a trikolór alatt szurkolói csoport tagjai ezúttal a második félidőben törték meg az addig nyugodt hangulatot.

A beszámoló szerint többek között Románia alkotmányának első cikkelyének szövegét, a “Románia nemzeti, szuverén és független, egységes és oszthatatlan állam.” mondatot tartották a magasba egy molinón, előkerült egy Nagy-Romániát ábrázoló térkép is, továbbá különböző szitokszavakkal illették Magyarországot és a magyarokat, illetve a történelmi Nagy-Magyarországot Mongóliával azonosító molinót is elővettek.

Emellett szinte verekedés alakult ki a szurkolói csoporton belül, de a biztonságiaknak végül sikerült ezt megakadályozni, írja a lap.

A kontextushoz hozzátartozik, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) múlt kedden bejelentette, hogy a Nagy-Magyarország-jelkép és az árpádsávos zászló stadionokban való megjelenései önmagában nem minősülnek rasszista magatartásnak, és az UEFA, valamint a labdarúgásban felbukkanó diszkrimináció ellen küzdő FARE (Football Against Racism in Europe) elfogadta az érvelésüket. A bejelentés felháborodást váltott ki a román közbeszédben, az UEFA pedig cáfolta, hogy engedélyezte volna a történelmi Magyarországot ábrázoló molinók használatát a magyar labdarúgó-válogatott mérkőzésein.

Tovább tombol a román focikultúrában a felerősödött sovinizmus

Egyre vadabban lépnek fel a soviniszta román szervezetek Úzvölgyével kapcsolatban

(Transtelex nyomán Szent Korona Rádió)