Oroszország katonai kudarcát vetítik előre a T-62-esek?

T-62 Ukrajnában

Mire jó még a T-62-es “ősrégi tank”, amit tavaly év közepe óta a kivonásuk után 10 évvel újra használnak az oroszok az ukrán háborúban? Putyinék hadseregének felkészületlenségét jelképezik, jók egyáltalán valamire? 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A T-62 szovjet válasz volt az akkor frissen megjelent M-60-as amerikai harckocsira, mely nagyobb 105mm-es ágyúval szereltek fel. Az 1956-os magyar szabadságfelkelésben sikerült a brit nagykövetségre szállítani egy T-54-es harckocsit, melyről megállapították, hogy több jelentős paraméterben felülmúlja nyugati harckocsik többségét. Ennek megfélően megkezdték az erre irányuló lépéseket, ami a brit 105mm-es L7 később az alap NATI harckocsi löveg lett. Ezen löveg felhasználásával született meg az amerikai M-60 és brit Centurion. Az új NATO harckocsik megjelenése miatt lépéskényszerbe voltak a szovjet mérnökök. Egy új 115mm-es sima csövűt terveztek, mely képes felvenni a harcot az új angolszász páncélosok ellen. A löveg kiváló ballisztikai tulajdonságokkal rendelkezett, mivel képes volt nagy sebességű (1615m/s) APFSDS lőszer tüzelni, emiatt a pásztázott lőtávolsága jelentős volt, kárpótolva az optikai távolságmérő hiányát.

A T-62 tulajdonképen egy 115mm-es U-5TS ágyúval módosított T-55-ös. A két harckocsi közötti alkatrész megosztás és belső kialakítása nagymértékű egyezést mutat. Emiatt a karbantartás, üzemeltetése és a legénységnek a kiképzése nagymértékben hasonló volt a két típus között. A T-62-nek a páncélvédelmét nem növelték jelentősen a T-55-höz képest, mivel a korszakban a legtöbb harckocsi páncélzata kisebb távolságokban nem nyújtott érdemi védelmet, ezért a nagy távolságokra vívott harcokban próbáltak ellensúlyozni. Hruscsov döntése nyomán a Szovjetunióban gyártandó harckocsinak az össztömegét maximális 41 tonnára korlátozták, illetve ekkor az atomkorszak miatt bekövetkező doktrína változás miatt másodlagos területnek tekintették a harckocsik fejlesztését, helyette inkább az atomütőerőre és a rakétatechnologiára helyezték a hangsúlyt.

A legtöbb paraméterben megegyezett vagy kisebb mértékben felülmúlta kortársait. Az igazi előnye a T-62-nek a nagy darabszámú, átlagosan évi 1,5 ezer darab termelése volt, ami meghaladta az M60A1 harckocsik éves 300-as gyártási ütemét, így tulajdonképpen egy hagyományos háborúban többszörös túlerőre kellet volna számitani a NATO erőknek ezen korszakban.

A T-62 a gyártásakor (1961-től) már az új 2E15 “Meteor” 2 síkú stabilizátorral szerelték fel, amivel akkori NATO harckocsik – az angol Centurion kivételével – nem rendelkeztek, és a 70 évek eléjén kerültek csak beépítésre. A gyártása során többször korszerűsítették.

A szovjetek először 1969-ben vetették be élesben a Damanszkij-szigeti határkonfliktusban Kína ellen. A kínaiak által kilőtt, majd zsákmányolt egyetlen T-62-t a szovjetek (akkori csúcstechnológiájuk lévén) a heves harcok árán megpróbálták visszaszerezni, de sikertelenül. Ennek következményeként hozzájutottak T-62 “Meterol” típusú stabilizátorához, amit 69M harckocsijuk további tökéletesítésére használtak fel.

Számos közel-keleti konfliktusban vett részt: elsőként az 1973-as Jom Kippuri háborúban, ahol méltó ellenfélnek bizonyult az izraeli páncélosokkal szemben. Az Irak-Iráni háborúban (1980-1988), az első öböl háborúban (1991), az afganisztáni háborúban (1979-1989), a szíriai polgárháborúban (2011-jelen).

2022 májusában jelentek meg az első média hírek T-62-esek újra reaktiválásáról; egyébként az utolsó darabokat 2013-ban vonták ki rendszerből. Mivel az orosz hadvezetés érzékelte a háború hosszú távú elhúzódását, nagy arányú veszteséget szenvedtek el a nyugati típusú páncéltörő eszközök szemben, ezért elkezdték a letárolt készleteket felhasználni. Mivel a T-62 közel 10 éve vonták ki a rendszerből, illetve átadtak jelentős mennyiséget a szíriai Asszad kormány erőinek, rendelkeztek még hozzávaló lőszerrel és alkatrész bázissal. T-62M/MV változatai kerültek ki frontra, és csak elvétve régebi típusok. A T-62M/MV típusú variánsosok a 1980 években kerülő páncélos haderő reform keretén belül kerültek felújításra, mivel nagy számuk miatt olcsóbb volt felújítani őket, mint ugyanezeket az egységeket T-72-es tankokra átfegyverezni. A frontpáncélzathoz és toronyhoz hozzáadtak egy fém-polimer (BBD) páncélblokkot, amivel a korai gyártású T-72(Ural) védelmi szintjére hozták fel, amivel a korai 105mm-es APFSDS és könnyű páncéltörő fegyverek ellen kínált védelmet. Alternatív megoldásként a fém polimer páncélzatot elhagyva Kontakt-1-es robbanó reaktív páncélzattal látták el (T-62MV változat), amivel hatékony védelmet jelentett az RPG-k ellen. Megnövelték továbbiakban a harckocsiaknák elleni túlélőképesüket is.

T 62 páncélzata

A ”Volna” analóg tűzvezető rendszerrel, KDT-1/2 lézeres távolságmérő, BV-62 ballisztikus számítógéppel szerelték fel őket. Továbbá egyes példányok esetében lehetővé tették a csőből indítható 9M117 irányiható páncéltörő rakéták használatát. Nemrégiben felbukkantak olyan példányok, melyeket 1PN96MT-02 típusú hőoptikával szereltek fel, a TPN1-41-11/1K13-2-t aktív üzemű éjjellátó helyett, amivel jelentősen javították az nappali/éjszakai cél felderítés/célleküzdés esélyét. 2022-es ARMY nemzetközi haditechnikai kiállításon mutattak be egy újabb modernizációs csomagot, mely T-62M ÉS MV elemeit használja fel, optikai és hőkamerával ellátott kitolható árboccal és 1PN-96МТ-02 hőoptikával szerelték fel, bár ez a variáns egyelőre nem került még ki a frontra.

A jelenlegi harcokban jellemzően másodlagos feladatkörben alkalmazzák, amely a gyalogság tűztámogatása, mint mozgó közvetlen tüzérség. (Ugyan erre alkalmazta 2016-ban Szíriában a török hadsereg a Leopárd 2 -ket.) A tűzereje (3BM21 “Zastup” és 3BM28) elégséges az ukránok által nagyszámban használt T-64BV-kel szemben kisebb harcérintkezési távolságában. Az ukrajnai hadszíntéren jellemzőek a kisebb méretű harckocsipárbajok, amik gyakorlatban legtöbbször pár szász méteres távolságában zajlanak le, mely miatt a tűzvezető rendszer elavultsága e távolságokra nem befolyásolja számottevően nem modernizált T-64/72-vel szemben a harc lehetséges kimenetelét.

A T-62 páncélvédelme az ellenséges harckocsikkal szemben elégtelen, mivel a páncéltest és a kiegészítő páncélzat a potenciális ellenfél harckocsik által használt APFSDS (125mm BM-15/22) lőszerinek átütő képességet meghaladja. A gépágyú lőszer ellen szemből védett, oldalról 200-300m nagyobb távolságában védettnek tekinthető. A könnyű páncéltörő rakéták, (1 generációs robbanófejjel ellátott RPG) és harckocsik által használt HEAT gránátok ellen a kiegészítő páncélzaton védett részen képes ellenállni, a modern tandem robbanó fejjel ellátott rakétákkal szemben nem képes ellenállni. Továbbá a harckocsik jelentős részét ellátták úgynevezett tyúkketrec páncélzattal, ami elsősorban a drónok elleni védelmet növelte meg. A Javelin és NLAW ellen a védelmet, a túlélőképeséget érdemben nem befolyásolja, viszont a magas csibekeltető miatt nagytávolságokban is azonosítható teszi a típust.

Látni lehet, hogy az oroszok a letárolt készletekből a régi T-62/72/80 megkezdték a gyors modernizációkat régebbi elemek felhasználásával, ami elsősorban a tűzvezető rendszert (pl 1A42 “Irtysh”), és (pl 1PN-96МТ-02) optikát jelenti. Mivel a modern Sosna-U/PNM-T az első vonalas harckocsik kapták meg, illetve a korlátozott készletek állnak rendelkezésre. A régebbi technológia alkalmazása jelentősen emelte ezeknek a harckocsik harcképeségüket, mivel régebbi aktív/passzív üzemmódú éjjellátóval: aktív módban használva láthatóvá tette más harckocsik számára (mintha felkapcsolnánk egy zseblámpát éjszaka), passzív üzemmódban nagyban függött az éjszakai fényviszonyoktól. Ukrán harckocsik jelentős része a késői szovjet éra technológia szinten maradt, hőoptikával nem rendelkeznek; orosz részről nagyobb darab számba állnak rendelkezésre modernizált egységek.

Az ukránok a hátrahagyott T-62-esből már nagyobb mennyiséget (kb 30-50db) zsákmányoltak már, bár hosszú távú üzemeltetésük nem biztosított, mivel a típus nincsen rendszerben az ukrán hadseregben, illetve Európában sem, a hozzá való alkatrésszel és lőszerrel nem rendelkeznek, így nagyban függenek a zsákmányolt készletektől. Afrikában és Közel-Keleten számos ország még üzemben tartja a típust, így onnan lehetne készleteket beszerezni. Ezen okok miatt már megkezdték átalakításukat harckocsi mentővé/műszaki vonatjárművé.

Attól, hogy az oroszok egyre régebbi technikát vetnek be az ukrajnai harcokban az utóbbi időben (BTR-50, MT-LB, T-62), ami egyesek szemében közröhej tárgyává tette az oroszokat, és megfeledkeznek például az ukránok által használt régebbi technikákról, mint M113 csapatszállítókról, 1910-es mintájú Maxim-géppuskáról, DP-28 golyószóróról stb… Ezeknek a technikáknak az eredményes alkalmazása, kompromisszumok mellet lehet felhasználni egy adott feladatra. A front szélessége, illetve az eddigi veszteségek miatt racionális döntés volt, hogy bizonyos másodlagos feladatköröket és kevésbé “meleg” frontszakaszokat másod, harmadlagos technikával töltsenek fel, így a modernebb egységeket tehermentesítsen, átirányítva más frontszakaszokra. Az elavult technikai eszközöknek az elvesztésük nem jelent különös érzékeny veszteséget, illetve ezeket az eszközöket összevetve más modernebb társaikkal, nem rendelkeznek jelentősebb túlélő képességgel a személyzet vagy a szállított deszantra nézve.

Robert C. Castel is többször hangsúlyozta, hogy a nyugat a technicizmus bűvöletében él és csak a technológia számít számára, miközben ez a tényező csak egy komponens a rendszerben.

Távirányítású gyalogsági harcjárművet mutatott be Oroszország

Elavulnak a magyar harci helikopterek, hova tovább?

(Szent Korona Rádió)