Franciaország betiltotta a korzikai nyelvet

A nagy nyugati liberalizmusban sem szabad minden? Korzikán betiltják a korzikai nyelvet a közhivatalokban és ezentúl csak a francia nyelv lesz használható. Az új nyelvtörvény hatalmas felháborodást keltett a szigeten.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Egy Bastia városában működő bíróság a francia alkotmányra hivatkozva kimondta, kizárólag a francia nyelv használható a szigeten a közhivatalokban. Ez azért okozott tiltakozásokat, mert a 340 ezres szigeten 150 ezren a helyi nyelvet beszélik (amely nagyon közel áll a sztandard olasz nyelvhez). Ráadásul a nyelvet az Unesco szerint is a kihalás veszélyezteti.

A döntés nem csak arról szól, hogy az állampolgárok hivatalos ügyeik intézésekor a franciát kötelesek használni, de a sziget parlamentjében sem lehet korzikaiul beszélni.

A nyelvi kérdésen túl a bíróság szerint a “korzikai nép létezését” megállapító helyi szabályok is sértik az alkotmányt. Az ítéletet a korzikai prefektus – a központi kormány legfőbb képviselője a szigeten – által indított per nyomán hozták meg.

Létezik azonban egy törekvés, amely a sziget nagyobb autonómiáját, sőt adott esetben a Franciaországtól való függetlenedését célozza. Az ezt támogató politikusok most tiltakozásuknak adtak hangot.

“Ez a döntés azt jelenti, hogy a korzikai parlament tagjait megfosztják attól a joguktól, hogy a viták során a saját nyelvükön beszéljenek”

– közölte a sziget végrehajtó tanácsának elnöke, Gilles Simeoni, és a korzikai közgyűlés elnöke, Marie-Antoinette Maupertuis. “Ezt az állapotot elfogadni elképzelhetetlen számunkra” – fogalmaztak közös nyilatkozatukban, amelyben bejelentették, hogy fellebbezést nyújtanak be az ítélet ellen.

Egyre fokozódik az ukrán sovinizmus

Őrizetbe vették a magát migránsoktól védő férfit Franciaországban

(444 nyomán Szent Korona Rádió)