Egyre fokozódik az ukrán sovinizmus

Folyamatos panaszok érkeznek év eleje óta az ukránoktól, hogy rengeteg hírportál nincs lefordítva ukrán nyelvre, csak magyarra, ezzel Kárpátalja sérti az államtörvényt…

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Az év első két hónapjában 455 szabálysértési bejelentés érkezett az ukrán nyelvi ombudsmanhoz – közölte Tarasz Kreminy. Az államnyelvvédelmi biztos hozzátette: január és február folyamán az esetek 60 százalékában a szolgáltató szektor területéről érkezett a panaszbejelentés az ukrán, mint államnyelv működésének biztosításáról szóló törvény megsértése miatt.

A bejelentők 192 esetben azt kifogásolták, hogy az internetes portáloknak nincs ukrán nyelvű verziójuk. 81 panasz a szolgáltatói szférában tapasztalt törvényi kihágást. A reklámtáblákon, fényreklámokon előforduló szabálytalanságok miatt 31 bejelentés érkezet, 13 feljelentés az oktatás, 5 bejelentő az egészségügy területén tapasztalt jogsértések miatt fordult az államnyelvvédelmi biztoshoz.

A legtöbb, 159 bejelentést az ukrán fővárosból Kijevből küldték a nyelvőrnek. Odessza megyében 66, Harkiv megyében 47, Dnyipropetrovszk megyében 42 alkalommal érezték úgy, hogy megsértik az államnyelvhez való jogukat.

Az ukránok mindent megtesznek a magyarság elnyomásáért

Duna-delta ökológiai egyensúlyát borítaná fel Ukrajna

(KárpátHír nyomán Szent Korona Rádió)