Transznisztria felé kacsingat ismételten Moldova – Bekebeleznék a kommunista “államot”?

Moldova új miniszterelnöke kijelentette, hogy az orosz csapatoknak el kell hagyniuk Transznisztriát, magát a régiót demilitarizálni kell, lakosságát pedig gazdaságilag és társadalmilag integrálni.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Dorin Recean, Moldova új miniszterelnöke szerint hibrid háború zajlik Moldovában, ahol Moszkva

“megpróbálja átvenni a demokratikus folyamatokat, és nem lehet úgy tenni, mintha a veszélyek irreálisak lennének, mintha nem lenne szükség az ország védelmi képességének megerősítésére”.

Recean kijelentette, hogy Transznisztria demilitarizálását “orosz csapatok evakuálásával és a helyi lakosok demilitarizálásával” kell elérni.

“Egy alapvető dolgot kell elérnünk – a demilitarizálást. Minden más csak ezután következik, persze nagyon fontos az ott lévő polgáraink gazdasági és társadalmi integrációja, de a demilitarizáció az első. Ez sok mindentől függ, de egy bizonyos ponton meg fog oldódni”.

– mondta Recean.

A jogilag Moldovához tartozó de facto önálló államalakulat meglétében erőteljes szerepe van Oroszország segítségének is

Emlékezzünk vissza, korábban arról számoltak be, hogy az Egyesült Államok külügyminisztériuma mélyen aggódik Oroszország azon kísérletei miatt, hogy destabilizálja a helyzetet Moldovában.

Ezzel ellentétben az moldávok valamekkora hányada örömmel fogadná az oroszokat Moldovában, hiszen Moldovasokkal inkább tartozik történelmileg az Oroszország szférájához, mint a Nyugathoz.  Ennek hangot adva az elmúlt időszakban egyre gyakoribbak az oroszpárti tüntetések.

“Igen, jöjjenek csak! Azt akarjuk, hogy ide jöjjenek. Oroszország részei akarunk lenni!”

– hangzik több moldávtól is az oroszok evakuálását ellenző vélemény.

Lemondott Moldovában a nyugatbarát kormány

Terroristákat képez ki az Egyesült Államok oroszországi merényletekre?

(Strana.ua nyomán Szent Korona Rádió)