Elavulnak a magyar harci helikopterek, hova tovább?

AW249 olasz harci helikopter

A magyar kormány delegációjának mutatták be múlt héten Firenzében a legújabb támadó helikopterüket, az AW249 az olaszok az olasz-magyar katonai egyeztetések során. Megjegyzések ezen esemény és a magyar hadsereg harci helikoptereinek kapcsán: 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Az olasz delegációt Luciano Portolano altábornagy, az olasz honvédelmi főtitkár vezette, míg magyar oldalról Tömböl László tárgyalt, aki megbízott országos fegyverkezési igazgatóként volt jelen. Tömböl László korábbi vezérezredes, Honvéd vezérkari főnök volt 2009-2011 között.

„A megbeszéléseken a két ország képviselői áttekintették az olasz–magyar hadiipari együttműködés új lehetőségeit. A tárgyalásokon elsődlegesen személyes kapcsolatfelvétel történt. A felek kölcsönösen tájékoztatták egymást az országaikban zajló haderőfejlesztési programokról és védelemipari fejlesztésekről. Reményeink szerint a párbeszéd szakértői szinten is tovább folytatható a két ország közötti együttműködés erősítése érdekében”

– közölte a Honvédelmi Minisztérium.

A tárgyalások során több rendszert is bemutattak a magyar katonai delegációnak, köztük a pilóta nélküli légirendszereket (UAS), a pilóta nélküli légirendszer elhárítókat (C–UAS) és a legújabb fejlesztésű támadó helikopterüket, az AW249-et.

Az AW249-et az olasz hadsereg A129 Mangusta típusú támadó helikoptereinek váltására szánják 2025-ig. Ezeket a Leonardo S.p.A. vállalat fejleszti és gyártja. Az első felszállására 2022 augusztusában került sor. Mint azt lehet látni, egy viszonylag fiatal fejlesztésről van szó. A gyártó a legújabb modern harci helikopterek felé támasztott új követelmények szerint képes megfelelni a következő 30 évben gyorsan változó harctéri kihívásokkal szemben.

A legújabb hálózat alapú kommunikációs rendszert használja, ami a különböző egységek szoros együttműködésén és adattovábbításon alapul: célpontfelderítést, megosztást, egységek koordinálását és célleküzdést jelent. Továbbá lehetővé teszi a drónokkal (UAV) való együttműködést is.

Információtovábbítás modern formulája

Jelenleg a magyar légierőnek égető szüksége lesz egy kimondottan támadó és harckocsi elhárító helikopterre, mivel még a rendszerben lévő Mi24 helikopterek a modern követelményeknek nem felelnek meg (elavultak a páncéltörő rakétáik, amivel lehetséges lenne a szóba jöhető ellenséges páncélosok leküzdése). Az életciklus vége felé járnak, a kivonásuk 2025 végén történik meg, ami miatt a korszerűsítésük már nem lehetséges, illetve a típus üzemeltetése az Oroszország elleni szankciók miatt sem lehetséges, a további nagyjavítás és alkatrész utánpótlás bizonytalansága miatt is. A már rendszeresített H145M-ek könnyű, több feladatú helikopterek más kategóriát és feladatkört látnak el. Jelenleg az Airbusok a támadó harci gépek feladatának ~80%-át képesek ellátni, ami a maradék ~20%-ra vonatkozik, kérdéses, hogy érdemes-e kimondottan újabb típusú helikoptert rendszeresíteni vagy más egyéb eszközökkel kiváltani a hiányzó képességeket – fejtette ki Kilián Nándor vezérőrnagy.

Magyar hadsereg által használt H145M

Ha megvizsgáljuk a magyar légierőbe illeszkedően az AW249 előnyeit, akkor a rendszeresítés mellett szólnak a következők:

  • Olaszországhoz jó baráti és politikai kapcsolatotok fűzik hazánkat.
  • Alacsonyabb életciklus-költségeket garantál a gyártó vállalat, amely a jelen pillanatban a Honvédség béke idős külföldi missziós vállalásainak megfelel.
  • Több célú, vegyes fegyver elrendezés 6 külső felfüggesztési ponton: irányítatlan rakéták, levegő-levegő rakéták, több célú irányított nagy hatótávolságú (16km) Izraeli Spike rakéták, amit a honvédségnél már rendszerben lévő H145M-nél is kívánnak alkalmazni, 2022 év folyamán az első éleslövészeti próbák megtörténtek. Ezen felül pót üzemanyagtartályok. Integrált 20mm-es orr alá szerelt gépágyú puha célpontok ellen.
  • A harctéri körülményekre optimalizált túlélő képesség, ami a csöves légvédelmi eszközök és a rakéták elleni megnövelt túlélő képességet jelenti. Páncélozott fülke, páncélozott ülések, öntömítő üzemanyagtartály. Nagy energiájú becsapódás elnyerő képesség. A hajtásrendszer esetleges sérülése esetén szárazon futási képesség, ami találat során kenőolaj elvesztése miatt képessé teszi biztonságos területre való landolásra.
  • Fejlett rakéta figyelmeztető és ellenlépések, pl. infracsapdával rendelkezik. Nagyobb védelmi szinttel rendelkezik a H145M-nél, ami miatt képes mélyebben és kisebb kockázattal berepülni az ellenséges területre. További repülési paraméterei és optikai, felderítő képességi paraméterei nagyjából azonosak az Európában gyártott többi harci helikopterek képességeivel.

Korábban Kilián Nándor mondta, hogy távlati célként van megjelölve újabb harci helikopter beszerzés, ami nagyjából a 2030-as évekre történhet meg. Kérdés, hogy mivel kívánják helyettesíteni a lassan kivonásra kerülő Mi24-eket, jelen pillanatban a békeidős feladatokra a meglévő és beszerzés alatt lévő H145M-ek képesek áthidalni időlegesen, de mindenképpen időszerű lenne a váltótípus beszerzésének elindítása.

Papírvékony páncélzat és jó mozgékonyság? – Az Ukrajnába érkező Leopard 1-esekről

Tényleg a magyar lesz a térség meghatározó hadereje?! Hát nagyon nem…

(Szent Korona Rádió) 

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Ne feledkezzenek meg a technikai számos felajánlásról sem, támogassák a Kvintesszencia Kiadót!