Az Eurázsiai Unió a többpólusú világ legerősebb pólusa Putyin szerint

Az Eurázsiai Gazdasági Uniónak (EaEU) minden esélye megvan arra, hogy erős, független és önellátó pólussá váljon a feltörekvő többpólusú világban – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök az Eurázsiai Gazdasági Unió tagállamainak vezetői előtt tartott beszédében.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Elmondása szerint az Unión belüli szoros integráció méltó válasz számos olyan globális problémára, amelyet a világjárvány és az egyes országok által bevezetett jogtalan szankciók súlyosbítottak, mint a szegénység, az éghajlatváltozás és az erőforrások, köztük a legfontosabbak – az élelmiszer, a víz és az energia – hiánya.

“Nyilvánvaló, hogy az uniónak minden lehetősége megvan arra, hogy a kialakulóban lévő többpólusú világ egyik erős, független, önellátó pólusává váljon, hogy vonzásközpontja legyen minden olyan független államnak, amely osztja értékeinket és törekszik az eaeu-val való együttműködésre”

– hangsúlyozta Putyin.

Oroszország 2023. január 1-jén vette át a Legfelsőbb Eurázsiai Gazdasági Tanács, az Eurázsiai Kormányközi Tanács és az Eurázsiai Gazdasági Bizottság igazgatótanácsának elnöki tisztét – jegyezte meg az elnök.

Összességében magasra értékelte az integráció 2015-ös megalakulása óta elért fejlődési ütemeket.

“Az eurázsiai gazdasági unió folyamatosan fejlődik, ami egyértelműen bizonyítja hatékonyságát és jelentőségét”

– olvasható a beszéd átiratában.

“Abszolút értékben az Unió tagállamai közötti kereskedelem ebben az időszakban 60%-kal nőtt, hogy 2021-ben elérje a történelmi csúcsot, 73,1 milliárd dollárt, míg a külkereskedelem 46%-kal, 846,3 milliárd dollárra emelkedett. Minden évben nő a magas hozzáadott értékű nem árucikkek aránya az Unió belföldi kereskedelmében. Az egy főre jutó GDP növekedése 28,7%-os volt, a nemzeti valutában történő kifizetések aránya pedig megközelítette a 75%-ot”

– mondta Putyin.

Putyin a nemzeti fizetési rendszerek együttműködését sürgette az Eurázsiai Unió tagállamai között

Vlagyimir Putyin orosz elnök hangsúlyozta az Eurázsiai Gazdasági Unió (EAEU) országainak nemzeti fizetési rendszerei közötti együttműködés kiterjesztésének fontosságát a gazdasági kockázatok csökkentése érdekében.

“Az idegen valuták és fizetési rendszerek használata által a kölcsönös kereskedelem számára létrehozott gazdasági kockázatok következetes csökkentése fontos feladatnak tűnik. Feltételezzük, hogy az Orosz Banki Pénzügyi üzenetküldő rendszeréhez (SPFS-hálózat) csatlakozó partnerek és a nemzeti fizetési rendszerek együttműködésének fejlesztése alapvető feltételei az unión belüli stabil fizetési kapcsolatoknak”

– áll az EAEU-tagok vezetőinek címzett üzenetben, amelyet Oroszországnak az integrációban betöltött 2023-as elnöksége alkalmából a Kreml honlapján hétfőn közzétett üzenetében olvasható.

A pénzügyi piacok harmonizációjának “kedvező feltételeket kell teremtenie ahhoz, hogy az országok tőkéje az integráción belül maradjon, és a nemzeti gazdaságokba fektessék be”.

“Ezenkívül ésszerűnek tartjuk egy eurázsiai hitelminősítő ügynökség létrehozásának lehetőségét is megvizsgálni, amely hitelminősítő eszközöket biztosítana a makrorégiónk területén növekvő gazdasági tevékenység kiszolgálására”

– tette hozzá.

Putyin ismét az LMBTQP-lobbival szemben védelmezi Oroszországot

Míg az ENSZ főtitkár atomháborúval riogat, Putyin épeszűségre int

(Orentalista.hu nyomán Szent Korona Rádió)