Szent lengyelirtó Bandera? Ez a sovinizmusra építő szakadár ukrán ortodox egyház?

Beszámoltunk róla, hogy az ukránok az egyik legnagyobb támogatójukat, Lengyelországot azzal sértették meg, hogy a lengyelek tízezreit bestiálisan kivégző, kivégeztető Sztepán Banderának emlékére tartottak állami szintű ünnepélyt. Most az ukránok szakadár, a soviniszta rezsimert kiszolgáló “ortodox egyházának” ikonjairól érkezett megdöbbentő kép. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A keleti egyházak úgynevezett autokefál egyházak, szó szerint saját fejjel (autos + kephalos) rendelkeznek, általában nemzeti alapon szerveződnek. Az ukránok 2018-ig a moszkvai pátriárka fősége alá tartoztak, amikor is nagy botrányok mellett harcolták ki az autokefál státuszt az ukrán ortodox egyháznak. Közismert, hogy akik nem csatlakoztak a szakadárokhoz, orosz ügynököknek bélyegzik meg. 

Az Intel Republic egy képet tett közzé, mely a szakadárok egyik ikonját mutatja. Az ikon a keleti keresztény művészet szentképe. Milyen szenteket is ábrázolnak Zelenszkij soviniszta rezsimét kiszolgáló ortodoxok? Például a lengyelek tízezreit bestiálisan kivégző Sztepán Banderát; Symion Petliura szociáldemokrata politikust, az Ukrán Népköztársaság forradalmi alakját; Roman Shukhevychát, Bandera csatlósát, a terroralakulatok és a kivégzések egyik vezetőjét.

Az ukránok szélsőségesek imádata már a zsidóknál is kiverte a biztosítékot – hiába a zsidó vezette rezsim -, Michael Finkel izraeli rabbi szerint erőltetett ez a törekvés, ami az ukrán történelmet akarja kifehéríteni, terroristákat próbál beállítani szenteknek.

Nem újkeletű Ukrajnában a hagyományhoz ragaszkodók üldözése – Egy 2016-os ortodox körmenet margójára

(Intel Republic nyomán Szent Korona Rádió)