Lengyeleket kiirtó sovinisztára emlékeztek állami szinten Ukrajnában – Lengyelország élesen bírálja “szövetségesét”

Sztepan Banderára emlékeztek az ukránok a lengyelektől elbitorolt Lwów (Lemberg), ma Lviv városában. A sovinisztára való megemlékezést azon körzetben tartották, ahol Bandera több tízezer lengyel civilt mészároltatott le a második világháború alatt.

Kövesd Telegram csatornánkat
Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A háború kellős közepén az ukrán államnak mi sem fontosabb, mint megemlékezést tartani Sztepan Bandera születésének évfordulójáról.

A II. világháború előtt a mai Nyugat-Ukrajna területe Lengyelországhoz tartozott, majd annak a németek és szovjetek általi elfogalása után a háború alatt a Szovjetunióhoz került. Banderáék ezután szisztematikus támadásokat hajtottak végre a terület lakossága ellen, több tízezer védtelen civilt lemészárolva. Miután Hitler megtámadta a szovjeteket, Bandera kikiáltotta a független Ukrajnát, s Németországtól kért segítséget, a nemzetiszocialista állam azonban hallani sem akart Sztepanék elképzeléséről, később kellemetlen volta miatt koncentrációs táborba deportálták. Végül a KGB ölette meg Münchenben 1959-ben. 2010-ben a soviniszta ukrán államvezetés már posztumusz “Ukrajna hőse” címmel tüntette ki.

Neki rendeztek most megemlékezést a tipikus ukrán pofátlanság jegyében: miközben elfogadják Lengyelország katonai- és anyagi támogatását, több millió ukrán menekült lengyelországi befogadását, ők a legkegyetlenebb, lengyeleket irtó háborús bűnös szobrát koszorúzzák. A lvivi regionális katonai közigazgatás vezetője szerint: “Sztepan Bandera egy olyan ember, aki hazaszeretetet, elszántságot és következetességet tanúsított a hazáért folytatott harcban.”

A Pravyi sektor természetesen most is az események középpontjában volt:

A rendezvényen nem csak az úgynevezett szélsőjobb vett részt, Sztepan Bandera születésnapjáról tisztviselők és intézmények – köztük a nemzeti parlament is megemlékezett. A lengyel kormányzati szereplők ezért elfogadhatatlannak titulálták az Ukrajnában lezajlottakat.

A megemlékezés annak fényében pedig még groteszkül is hat, hogy Banderáék jelentős pogromokat tartottak, azt pedig jól tudjuk, hogy Zelenszkij felmenői pár száz évvel ezelőtt még nem a Kelet-európai-síkvidék levegőjét szívták.

(Львівська обласна державна адміністрація és Notes from Poland nyomán Szent Korona Rádió) 

Dugin: Ukrajna a multipoláris világrend első konfliktusa

EU-ból, NATO-ból kizárni, lerohanni, megbüntetni az “oroszbarát”, “fasiszta” magyarokat – üzenetek ukrán politikusoktól