A nyugati országok szítják Iránban a tüntetéseket?

Mint ismeretes Iránban hónapok óta tüntetések sorozata zajlik, miután egy – az előírásoknak nem megfelelően öltözködött – nő elhunyt az erkölcsrendészet keze által. Most Irán több, a brit hírszerzéshez köthető személyt fogott el, akiket a tüntetések eszkalálásával vádolnak. Korábban is felmerült már a nyugati országok érintettsége a perzsa állam destabilizálásával kapcsolatban. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A brit hírszerzéshez köthető hét gyanúsítottat, köztük kettős állampolgárokat vettek őrizetbe az iráni hatóságok az országos kormányellenes tüntetésekkel kapcsolatban – közölte vasárnap az ISNA félhivatalos hírügynökség a biztonsági szolgálatokra hivatkozva.

A tájékoztatás szerint a Forradalmi Gárda hírszerzése a tüntetések hét fő vezetőjét a délkeleti Kermán tartományban fogták el. Úgy tudni, voltak köztük kettős állampolgárok is, aki megpróbálták elhagyni az országot.

Az elfogott embereket az országot megrázó tüntetéshullámmal kapcsolatban diverzióval és összeesküvéssel vádolják.

A Tasznim helyi hírügynökség csütörtökön még arról adott hírt, hogy az iráni biztonsági csoportok leleplezték az Izrael külföldi hírszerzéséért felelős Moszad négy műveleti csoportját. Ezek tagjait őrizetbe vették.

A teheráni vezetés szerint a csaknem három hónapja tartó tüntetéseket Irán ellenségei szítják, ideértve a nyugati országokat és Szaúd-Arábiát is.

Az orosz-iráni katonai együttműködésről – Ez adja meg a térség stabilitását?

Irán: az Egyesült Királyság beavatkozik az ország belügyeibe

(Orientalista nyomán Szent Korona Rádió)