Irán: az Egyesült Királyság beavatkozik az ország belügyeibe

Az iráni hírszerzési miniszter szerdán azzal vádolta meg Nagy-Britanniát, hogy az Iráni Iszlám Köztársaság stabilitásának aláásása érdekében akciókat hajt végre tiltakozásul Mahsza Amini iráni nő halála miatt.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Eszmail Hatib, iráni hírszerzési miniszter úgy vélekedett, hogy több mint nyilvánvaló a brit részvétel a propagandában, valamint a szaúdi rezsim anyagi hozzájárulása a tüntetések finanszírozásában. A politikust az IRNA állami hírügynökség idézte.

Teherán szerint London olyan perzsa nyelvű tévécsatornáknak ad otthont, amelyek ellenségesek vele szemben, és amelyek tudósításaikban bőségesen beszámolnak egy 22 éves iráni kurd nő a szeptember 16-i halála óta zajló tüntetésekről.

Mahsza Amini három nappal azután halt meg, hogy Teheránban az erkölcsrendészet őrizetbe vette, mert megsértette a nőkre vonatkozó szigorú öltözködési szabályokat.

A hatóságok által “zavargásoknak” nevezett tiltakozó megmozdulások során több tucat ember vesztette életét – főként tüntetők, de a biztonsági erők tagjai is -, és több száz embert letartóztattak.

Hatib hangsúlyozta:

“Nagy-Britanniával ellentétben mi soha nem fogjuk támogatni a terrorcselekményeket és a nyugtalanságot más országokban. Az Egyesült Királyság meg fog fizetni az Irán biztonsága elleni tetteiért”.

Október elején az iráni külügyminisztérium beidézte a brit nagykövetet, hogy tiltakozzon “a brit külügyminisztériumnak az iráni belügyekbe való beavatkozása ellen, a hamis és provokatív tartalmú értelmezései miatt”.

Hatib most azt mondta, hogy országa terrorszervezetként ismerte el a londoni székhelyű, perzsa nyelven műsorokat sugárzó Iran International tévécsatornát, ügynökei ellen pedig a hírszerzési minisztérium büntetőeljárást fog indítani.

Az iráni hírszerzési minisztérium és a Forradalmi Gárda – a rendszer hatalmát védelmező hadsereg – október végén azzal vádolta meg az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséget, a CIA-t és “szövetségeseit Nagy-Britanniában, Izraelben és Szaúd-Arábiában”, hogy összeesküvést szőnek Irán ellen.

Az iráni fegyveres erők kedden le is tartóztatták az Iran International egyik alkalmazottját, aki menekülni próbált az országból.  A Farsz csütörtöki beszámolója szerint az Iran International alkalmazottja, akit a hírügynökség “ügynöknek” nevezett, az utóbbi időben számos olyan akcióban vett részt, amelynek során rágalmazták az iszlám köztársaságot, lázadásra szólították fel a fiatalokat, és terrorhangulatot keltettek a lakosság körében. Az iráni média a letartóztatott alkalmazottat Elham Afkari néven azonosította, aki a hatóságok szerint kapcsolatban állt a tévécsatornával.

Egyre közelebb Irán és Oroszország a nyugati szankciók teljes semlegesítéséhez?

Felháborodtak az LMBTQP lobbisták, amiért kivégeznék az aberrált emberkereskedőket Iránban

(Orientalista nyomán Szent Korona Rádió)