Ukrajna Afrika szintjére süllyedhet le

Bogár Lászlóval készített interjút a Vasarnap.hu. Ebben a Károli Egyetem oktatója kifejti, hogy Ukrajnát az USA úgy felfegyverezte, hogy Európa legerősebb hadseregévé vált, de kitért arra is, hogy az ország valószínűleg Afrika szintjére fog lesüllyedni. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

– Hogyan látja melyek lehetnek azok az igazi indítékok, amelyek motiválták ennek a háborúnak a kirobbanását?

– Az elmúlt években is folyamatosan háborúk zajlottak a világban, csak ezek többnyire a felszín alatt mentek végbe. Az akarat rákényszerítése egy-egy országra sokkal komplexebb formákat öltött: főként a kereskedelem és a pénz e háborúk fegyverei. Februárban azonban kitört egy véres háború, amelyről szinte mindenki azt gondolta, hogy elképzelhetetlen Európában. Ha megnézzük ennek az okait, akkor azt láthatjuk, hogy ez nem is annyira meglepő, hiszen számos töréspont jelentkezett már a térségben. Az én értelmezésemben ennek a háborúnak legalább négy rétegje van.

– Melyek ezek?

– A felszínen kétségtelenül egy orosz-ukrán háború zajlik, de alatta ott van egy másik, igen fontos réteg, ahol Oroszország és a nyugati világ, elsősorban az amerikai birodalom áll szemben egymással. A háborúban agresszorként fellépő Oroszország egy egyesített Nyugat haderejével harcol. Ha ez nem így lenne, akkor Ukrajna erőforrásait tekintve már réges-régen összeomlott és kapitulált volna.

A nyugati fegyverzettel, logisztikával, technológiával harcoló ukránok pedig pár hónap alatt Európa legerősebb hadseregévé váltak.

Ez már valójában egy harmadik világháború. Ha megnézzük a jelenségek még mélyebb rétegét, akkor láthatjuk, hogy ugyanaz ismétlődik meg, mint az első és második világháborúban.

– Mire gondol pontosan?

– Arra, hogy az első világháborúban megsemmisítették a második német birodalmat. A második világháborúban megsemmisítették a harmadik német birodalmat. Most pedig ebben a harmadik világháborúban, – ha nem is semmisítik meg –, de végzetes csapást mérnek a negyedik német birodalomra.

Amelyet én úgy értelmezek, hogy magára az egész Európai Unióra, mivel az Európai Unió jövője elválaszthatatlan Németországétól.

Azzal, hogy az ipari nagyhatalmat, Németországot elszigetelik az olcsó energiát biztosító Oroszországtól, az sajnálatosan az európai államok gazdasági összeomlásához vezethet.

– Mindez az Amerikai Egyesült Államok érdeke lenne?

– Meglátásom szerint igen. Ezt a háborút az amerikai birodalom, illetve még magasabb szinten lévő láthatatlan erők provokálták ki. Természetesen a háborút formálisan az oroszok indították meg, de meglátásom szerint ez egy kiprovokált háború. Amely ráadásul egy proxy háború is, amelyet az amerikai birodalom egy olyan területen vív, amely őt egyáltalán nem érinti.

Bárhogy is alakul a háború végkifejlete ő lesz a nyertes mivel két legfontosabb európai riválisa: Németország és Oroszország meggyengül.

Már az első és a második világháborúban is azért állították őket szembe, mert az amerikai birodalom stratégiai érdekei azt diktálták, hogy ahol csak lehet, ott gyengítse az ellenfeleit. Németország és Oroszország a kölcsönös előnyökön nyugvó együttműködés helyett inkább egymás ellenségeivé válnak. Az Északi Áramlat vezetékeinek tönkretétele nagy valószínűséggel az amerikai birodalom érdekeit szolgálta. Ez egy drámai szimbólum, mert a világot irányító amerikai birodalom egyértelművé tette, hogy egyszer és mindenkorra lerombolta Németország és Oroszország közötti kölcsönös előnyökön nyugvó együttműködését.

– Mi lehet az Amerikai Egyesült Államok célja Oroszországgal?

– Hogy Oroszországot térdre kényszerítse. Egyszerűen azért, mert Oroszország kvázi végtelen energia és nyersanyagkincsekkel rendelkezik. Az amerikai birodalom pedig, ha meg akarja hosszabbítani a létezését, akkor ki kell fosztani más országokat. Az amerikai birodalom gépezete ezért is recseg-ropog. Az elmúlt 600 évben eddig egyetlen egy világbirodalom sem bírta eddig száz évnél tovább.

Amerikának ezért egy rendkívül gyenge, egy szabadon kifosztható Oroszországra van szüksége.

Ugyanakkor a Vlagyimir Putyinhoz köthető elmúlt 20 év alaposan megnehezítette Oroszország, és energiaforrásainak, nyersanyagainak a kirablását. Ezt a célját az amerikai birodalom nem biztos, hogy el tudja majd érni, ezzel a háborúval azonban ezen dolgozik.

– Mi lehet a háború okainak negyedik rétegje?

– Ez a réteg nem más, mint az, ahol a Nyugat és a Nem-nyugati világ összeütközik. Az amerikai birodalom arra számított, hogy az Oroszország és Ukrajna között kirobbant háborúban az egész világ őt fogja támogatni, de nem így történt. Indonéziában a G20-ak találkozóján egyértelművé tette a Nyugaton kívüli világ, hogy nem sorakozik fel az Amerikai Egyesült Államok mögé. Ne feledkezzünk meg arról, hogy ez a Nyugaton kívüli világ, a világ népességének 85 százaléka. Olyan államok alkotják, mint India, Kína, Irán, Szaúd-Arábia, Pakisztán, Indonézia, Brazília stb. Azaz úgy hagyjuk el az óévet, hogy jóval több konfliktus jött létre, mint ahány megoldódott. Ukrajna esetében pedig úgy érzem, hogy nincs szó igazából semmiféle újjáépítésről.

Az ukrán vezetés képzeleg az 1000 milliárd dolláros helyreállításról, mindez meglátásom szerint csak egy hamis és alaptalan média narratíva, ebből semmi nem lesz.

Ukrajna megszűnhet létezni és miután kifosztották afrikai nyomorúságban hagyják. Nem szeretném, hogyha igazam lenne, mert az ukrán nép ártatlanul eddig is nagyon sokat szenvedett, de sajnos erre haladnak az események.

Ukrajna támogatása kőkemény amerikai érdek a szenátor szerint

Egyre csökkennek Ukrajna támogatói Európában…

(Vasarnap.hu nyomán Szent Korona Rádió)