Ez volna a fideszes szabadságharc: Radikális kommunista lett az MCC brüsszeli(!) intézetének elnöke

A Mathias Corvinus Collegium  lényegében a Fidesz fiatalok felé nyitó zászlóshajója. Jövőképük szerint, “Célunk tevőlegesen közreműködni egy (…) patrióta nemzedék formálásában, amely a magyar érdekeket képviselve (…) részt tud venni a magyarság jövőjét meghatározó hazai és nemzetközi vitákban és döntésekben, az összmagyarság felemelkedését szolgáló közéleti párbeszéd és kultúra fejlesztésében, így Magyarország kulturális, gazdasági, társadalmi elitjének méltó képviselője lehet.” Mindez szépen is jól hangzik, majd kineveznek egy radikális – leninista – kommunistát Frank Füredit az intézmény brüsszeli intézetének élére. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Az 1947-ben született Frank Füredi csak a kilencvenes évek második felében, ötvenéves kora körül szakított a kommunista eszmékkel, amelynek nevében a hetvenes években megalapította a Forradalmi Kommunista Pártot.

“Aki fiatalkorában nem kommunista, annak nincs szíve” – ütötte el a 24.hu-nak válaszolva egy Bernard Shaw-idézettel a megbízatás és Füredi múltjában rejlő ellentmondást Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumi elnöke.

Az 1925-ben irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett író eredetileg azt mondta: “Aki 20 évesen nem kommunista, annak nincs szíve, aki 30 évesen nem kapitalista, annak nincs esze.” Füredi már jóval túl volt a harmincon, amikor még aktív kommunista volt a néhány tucat tagot számláló pártjának élén.

  • Füredi 1970-ben csatlakozott a brit Nemzetközi Szocialistákhoz, ahonnan 1973-ban kizárták.
  • 1978-ban néhány társával megalapította Forradalmi Kommunista Pártot. Igaz, ez nem sztálinista volt, hanem Lenint és Trockijt tekintették példaképüknek. Végülis egy kutya, mindegy melyik irányvonal, mind a súlyos létrontást képviseli.

A kis párt főideológusa is volt Füredi, aki több ponton is tökéletesen szembement azzal, amit a Fidesz vall:

“Füredi hitet tett a kontrollálatlan migráció, az ingyenes abortusz és a homoszexuálisok jogai mellett. Érdekes körülmény, hogy Frank Füredi felesége, Ann Füredi abortuszklinikát vezetett, és ma is védi az abortuszhoz való jogot”

– jegyezte meg a 24.hu.

Kommunista ’56-os menekült

Füredi kommunizmusa azért is meglepő, mert családja épp a szovjet beavatkozás miatt hagyta el Magyarországot 1956-ban. Saját baloldali nézeteit, a szokásos ál- és ellenérvek felhozatalával azzal magyarázza, hogy a nyugati szocializmusnak és Marx ottani megközelítésének nincsen köze ahhoz, amit a szovjet blokkban vallottak – ez magyarázza, hogy a rendszerváltás hajnalán, 1988-ban hozta létre a Living Marxism című havilapot is.

A Gyurcsány-kormány idején az MSZP-ről azt vallotta, hogy abban nincs nagy különbség a Fideszhez képest. „A baloldal, annak ellenére, hogy szocialistának hívja magát, politikailag teljesen pragmatikus. Nem látni, hogy érdekelné őket a jövő, hogy elhiszik, hogy a jövőben jobb élet lesz” – idézte őt a 24.hu egy korábbi interjúból.

EU-kritika vihette a Fidesz közelébe

Bár pályája jelentős ideológiai kanyarokkal teli, jellemzően mindig a fennálló rend ellen szólalt fel, legyen az a brit uralom Észak-Írországban a ’70-es években, a Szovjetunió összeomlása után az egypólusú világrend vagy az Európai Unió, amelynek kritikája lehetett a fő érv amellett, hogy megkapja a több százmilliárdos állami vagyonnal felruházott MCC brüsszeli intézetének vezetését.

Homoszexuális könyvekkel „melegít“ karácsonyra a Libri

A ronda budapesti épületekről – A modern építészek egoisták, lelketlenek és tradícióellenesek

(Telex nyomán Szent Korona Rádió)