Magyar himnusz énekléséért zajlik az eljárás Felvidéken

Gútán, egy felvidéki városban a mai napig magyar többség uralkodik, így a képviselő-testület egy ülésén elénekelte a magyar himnuszt is (a szlovák himnusz után). Valószínűleg hosszú idő után most először csendülhetett fel a magyar himnusz egy szlovákiai városházán, ezért a szlovák “értelmiségiek” himnuszéneklés miatt eljárást indítottak.

Kövesd Telegram csatornánkat
Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Kisebb botrány lett abból, hogy felvidéki Gútán, a képviselő-testület alakuló ülésén elénekelték a magyar himnuszt. Nem az ülésen, mert ott semmilyen fennakadást nem okozott, hogy az új polgármester, Halász Béla kérésére a képviselők elénekelték a Himnuszt, mivel valamennyi képviselő magyar nemzetiségű a túlnyomórészt magyarok lakta csallóközi városban, és nem sokkal előtte gond nélkül elénekelték a szlovák himnuszt is. Az eseményről szóló tudósítást, amely szerint feltehetőleg most először csendült fel a magyar himnusz egy szlovákiai városházán, olvasta egy nemrég alakult túlbuzgó szlovák szervezet, a Združenie Slovenskej Inteligencie (magyarul Szlovák Értelmiségiek Szövetsége), amely a himnuszéneklés miatt ügyészséghez fordult.

A szervezet szerint megsértette a Szlovák Köztársaság állami jelképeiről és azok használatáról szóló törvényt, mely szerint más ország állami himnuszát akkor játsszák, ha jelen van az illető ország hivatalos küldöttsége. Ez a passzus hírhedt himnusztörvénnyel került be a jogszabályba 2019-ben, amit később azzal finomítottak, hogy az a természetes és jogi személyekre ez nem vonatkozik. A feljelentő szerint a képviselő-testület közfeladatot ellátó szervként azonban sem nem természetes, sem nem jogi személy, ezért megsértette a jogszabályt a magyar himnusz eléneklésével. De a feljelentők még ennél is tovább mentek, szerintük a képviselő-testület éneklése “veszélyezteti Szlovákia szuverenitását és területi integritását”.

“Abban az esetben, ha a törvénysértés bebizonyosodik, a társadalmi súlyosságot figyelembe véve szükségesnek tartjuk a megfelelő büntetőjogi és személyi következmények levonását az érintett személyekkel szemben” – idézte a feljelentést a felvidek.ma, amely eredetileg beszámolt az alkuló ülésről.

Maga a feljelentő szervezet jószerivel ismeretlen Szlovákiában, a felvidek.ma annyit tudott róluk kideríteni, előszeretettel élnek a petíciós joggal, illetve szívesen nyújtanak be panaszt, írnak nyílt leveleket, jelentenek fel bárkit – többek között a jelenlegi kormány tagjait –, ha nekik nem tetsző eseményeket észlelnek. Egy kis faluban, Szucsányban alapították két évvel ezelőtt, tagjai száma nem ismert, de a Facebookon 3.800 követővel bírnak.

Román, magyarellenes szervezet rendez ismét provokáló felvonulást Erdélyben

Pakusza Zoltán: Határolódjon el az EU az ukránok magyarellenes jogtiprásaitól

(24.hu nyomán Szent Korona Rádió)