Európa Kínán, az USA Törökországon keresztül kerüli meg az oroszellenes szankciókat

A világszínpadon játszódó kabaré új felvonáshoz érkezett. Arról már beszámoltunk, hogy az EU Kínán keresztül vásárolja háromszoros áron az orosz gázt. Az USA-beli vállalatok is hasonló útra lépnek Törökországon keresztül. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Azok az amerikai vállalatok, amelyek a nyugati szankciós nyomás miatt kivonultak Oroszországból, most azt keresik, hogyan tudnának Törökországon keresztül titokban, bizonyos plusz jutalékok fejében kereskedni Moszkvával – jelentette kedden a Yeni Safak című újság.

Az amerikai cégek ilyen jellegű ajánlatainak száma az elmúlt hónapokban megugrott – mondták a napilapnak az ügyet ismerő személyek.

Az amerikai cégek állítólag egy sor orosz árucikket szeretnének importálni, köztük petrolkémiai termékeket, fosszilis tüzelőanyagok, nemesfémeket és drágaköveket, gabonát, vasat és acélt, műtrágyákat és szervetlen vegyi anyagokat, akvakultúrát és alkoholos italokat.

“Az amerikai vállalatok, amelyek Törökország és Oroszország jó kapcsolataiból próbálnak hasznot húzni, a török vállalatok hatékony logisztikai lehetőségeiből is szeretnének profitálni a régióban” – írta a Yeni Safak.

A lap szerint számos, az Egyesült Államokban székhellyel rendelkező nemzetközi vállalat mozgósította leányvállalatát a dubaji szabadkereskedelmi övezetekben az ilyen jellegű üzleti tevékenység érdekében.

Az amerikai vállalkozások nagy veszteségeket szenvedtek el azzal, hogy kivonultak a nagy orosz piacról – írta a lap, megjegyezve, hogy Washington 2021-ben 23,3 milliárd dolláros kereskedelmi deficitet könyvelt el Moszkvával szemben.

Miért nem fordít hátat India az oroszoknak?

Állítsuk le Paks2-t, mindeközben az amerika csatlós Dél-Korea Oroszországgal épít atomerőművet

(Orientalista.hu nyomán Szent Korona Rádió)