18 éve történt a megalázó népszavazás – Idén negyedszer emlékeztek meg Pilisvörösváron

Idén negyedik alkalommal emlékeztek meg Pilisvörösváron a 2004. december 5-i gyalázatos, a kettős magyar állampolgársággal kapcsolatos népszavazásról. Az egykori vármegyés tagszervezet 2009-ben felállított kopjafájánál megtartott rendezvény szervezője ezúttal a Mi Hazánk Mozgalom helyi szervezete volt.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

2004-ben két kérdésben tartottak országos népszavazást Magyarországon. Az elsőt a Munkáspárt kezdeményezte, és a kórházak állami kézben tartásáról szólt. A második kérdés – amit a Magyarok Világszövetsége indítványozott – így hangzott:

“Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással – kérelmére – magyar állampolgárságot kapjon az a magát magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon lakó, nem magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségét a 2001. évi LXII. tv. 19. § szerinti ’Magyar igazolvánnyal’ vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolja?”

Az alacsony részvételi arány (37,5 % országos szinten az előzetesen várt 45-50 %-al szemben) miatt a szavazás eredménytelenül zárult, mégis örök sebet ejtett az elszakított területek, és a nagyvilág magyarságának testén.

A korábbi szokástól eltérően a résztvevők nem a református templom kertjében, hanem bent az épületben hajtottak fejet a 18 évvel ezelőtti események kapcsán. Bükkös Attila, a helyi Mi Hazánk elnöke beszédében az akkori baloldali kormány árulásáról, és magyarellenes kampányáról beszélt, mondandóját számadatokkal alátámasztva. Kiemelte, hogy mindig lesznek olyanok, akik majd hátat fordítanak a gúnyhatáron túl élő nemzettestvéreinknek, ugyanakkor mindig lesznek olyanok is, akik majd szeretettel fordulnak feléjük.

A megemlékezők vállalták, hogy ezentúl minden évben megismétlik ezt a rendezvényt.

A nemzet nem felejt – Felújították a pilisvörösvári HVIM kopjafáját

(Szent Korona Rádió)