A horvát államfő szerint az EU háromszor drágábban veszi a gázt az USA-tól

Zoran Milanovic, a horvát államfő Zágrábban, a keddi horvát-szlovén gazdasági fórumon kijelentette, hogy az Európai Unió háromszor drágábban veszi a gázt az Egyesült Államoktól, mint korábban Oroszországtól. Többek között azt is megfogalmazta, hogy az USA és Oroszország megsemmisíthetetlenek, hiszen szinte korlátlan mennyiségű energiával rendelkeznek.

Kövesd Telegram csatornánkat
Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A gáz nem árucikk, hanem erőforrás, amely biztonságot, függetlenséget és erőt ad. Az Európai Unió pedig jelenleg olyan helyzetben van, hogy az Egyesült Államoktól háromszor drágábban veszi – jelentette ki Zoran Milanovic horvát államfő kedden Zágrábban, a horvát–szlovén gazdasági fórumon.

Oroszország és az Egyesült Államok szerinte megsemmisíthetetlenek, mert meghatározott technológiával és saját szükségleteiket kielégítő, korlátlan mennyiségű energiával rendelkeznek. Hozzátette, hogy Kína már nem ebbe a kategóriába tartozik. Úgy vélte: az EU sokáig abban az illúzióban ringatta magát, hogy valamilyen energetikai közös piacot hoz létre, de a komoly háborús helyzet miatt most a szövetséges Washingtontól vásárol gázt, háromszoros áron.

Szerinte Emmanuel Macron francia államfő azért utazott az Egyesült Államokba, hogy Joe Biden amerikai elnökkel folytatott tárgyalásain megértésért és kegyelemért könyörögjön a gyengébb pozíciójából.

Rámutatott: Horvátországnak nincs ipara, gazdaságilag fejletlenebb országok is jobban állnak ezen a téren. Szerinte Horvátország az európai történésektől, különösképpen a németországi helyzettől függ. Borut Pahor leköszönő szlovén államfő, aki utolsó hivatalos útjára érkezett hétfőn Horvátországba, egyetértett Milanoviccsal abban, hogy a háború miatt nagyon bizonytalan és kiszámíthatatlan időben élünk.

Mint mondta, nem lehet előre megjósolni, hogy mikor következik be válság, amelynek legújabb példája a kelet-európai háború.

Úgy vélte: a gazdaságoknak versenyképeseknek, nyitottaknak és rugalmasoknak kell lenniük ahhoz, hogy felkészüljenek az ilyen válságokra, a lehető legkevesebb állami beavatkozás mellett. Szerinte Szlovénia négy országgal határos, amelyekkel jószomszédi viszonyt ápol, és fontos, hogy gondoskodjunk elsősorban a szomszédos országokkal fenntartott jó kapcsolatokról, de a térség más országaival fenntartottakról is.

Nesze neked zöld energia, de a szankciók működnek…

“Nyugat egy nagy csalódás, az Európai Uniót az USA irányítja”

(VG nyomán Szent Korona Rádió)