Nesze neked zöld energia, de a szankciók működnek…

A német RWE energiavállalat támogatja a garzweileri szénbányájának bővítését Lutzerath kisvárosában és környékén. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, a vállalat lebont egy szélerőműparkot, ami eddig a zöldenergiát biztosította volna – úgy tűnik nem volt elég.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Az RWE német energetikai vállalat az ország energiaválságának kezelése érdekében szélerőműveket bont le, hogy bővítse a szomszédos szénbányát. A Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Lützerath kisváros közelében lévő szélerőműpark területét a Garzweiler külszíni bánya bővítésére használják majd.

A vállalat elismerte, hogy bár a döntés paradoxnak tűnik, erre szükség van az energiaellátás biztosítása miatt.

“Tisztában vagyunk vele, hogy ez paradoxnak tűnik” – mondta Guido Steffen, az RWE szóvivője egy nyilatkozatban. “De a dolgok jelenlegi állása szerint ez a helyzet” – tette hozzá.

A szélerőműpark nyolc turbinája közül egyet már a leszereltek, további kettőt pedig várhatóan jövőre bontanak le. A fennmaradó öt turbinát 2023 végéig távolítják el – mondta a szélerőműparkot építő és üzemeltető cég szóvivője.

A szélerőműpark lebontása – különösen egy szénbánya bővítése céljából – éles tiltakozást váltott ki a klímavédők körében, és Észak-Rajna-Vesztfália gazdasági és energiaügyi minisztériuma is többször kiállt a szélturbinák leszerelése ellen.

“A jelenlegi helyzetben a megújuló energia felhasználásának minden lehetőségét ki kell meríteni, amennyire csak lehetséges, és a meglévő turbinákat a lehető leghosszabb ideig működtetni kell” – mondta a minisztérium szóvivője egy nyilatkozatban a Guardian szerint.

A szélparkban lévő turbinák azonban már több mint 20 évvel ezelőtt épültek, és jóval kisebb teljesítményűek, mint az újabb változatúaknak. A terület feletti rendelkezés kapcsán pedig márciusban úgy döntött a bíróság, hogy az az RWE energetikai vállalatot illeti meg.

A szénbánya bővítése egybeesik azzal a tervvel, hogy az RWE három lignit-tüzelésű erőművi blokkját ideiglenesen visszavezessék a piacra, ezt a döntést a német kabinet jóváhagyta. A blokkok korábban készenléti állapotban voltak.

“A három lignitüzemű blokk egyenként 300 megawatt kapacitású.

Üzembe helyezésükkel hozzájárulnak az energiaválság idején az ellátás biztonságának erősítéséhez Németországban és a földgáz megtakarításához a villamosenergia-termelésben”

– közölte az RWE szeptemberben.

“Eredetileg úgy tervezték, hogy a három érintett tartalékerőművi blokkot 2022. szeptember 30-án, illetve 2023. szeptember 30-án véglegesen leállítják” – tette hozzá az RWE.

Németország energiaellátása biztosítása miatt döntött úgy, hogy az említett erőművek tovább működhetnek. Az elszálló energiaárak miatt ráadásul az inflációt is táplálják. Emiatt a Német Ipari Szövetség (BDI) elnöke, Siegfried Russwurm már szeptemberben arra szólította fel a német szövetségi kormányt, hogy biztosítsa az olcsó energiát, és növelje az áramellátást, erről korábban a V4NA is beszámolt. Mint Russwurm mondta, ennek érdekében minden rendelkezésre álló lehetőséget ki kell használni – utalt az elnök az atomerőművek és a szénerőművek üzemben tartására. Siegfried Russwurm szerint ez egyaránt érinti a kisebb energiaigényű vállalatokat és a nagyobb energiaigényű cégeket is, mert ha az energiaköltségek tovább növekednek, akkor az energiafüggetlenebb cégek is komoly problémákkal nézhetnek szembe.

Újabb tüntetés Németországban: elég a szankciókból!

Kijárási tilalom jöhet itthon az energiaválságra hivatkozva

(V4NA nyomán Szent Korona Rádió)