Napokon belül visszakerülhet helyére a Louisianában megtalált jászteleki harang

Huszonegy év után érkezett vissza a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jásztelek kápolnájának ellopott harangja az Egyesült Államokból.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Napokon belül visszakerülhet Jásztelekre a harang, amelyet több mint két évtizede loptak el a kápolna tornyából – tájékoztatott Szijjártó Péter a külgazdasági és külügyminiszter Facebook-bejegyzésben. Mint írta:

“a jászteleki Havas Boldogasszony kápolna tornyából 2001 szeptemberében lopták el az egyházközség régi, még 1937-ben öntött harangját.”

A korabeli nyomozás nem vezetett eredményre, és több mint húsz év telt el, amikor is az Egyesült Államok Louisiana államában a helyi magyar közösség egy tagja ismerős feliratokkal díszített harangra lett figyelmes egy régiségkereskedésben.

A történetbe innentől a magyar diplomácia is becsatlakozott és az FBI-jal együttműködésben létrejött az a nyomozócsoport, amely előbb azonosította, majd lefoglalta a Havas Boldogasszony kápolna elveszettnek hitt harangját – írta a magyar diplomácia vezetője.

Az ügy háttere, hogy 2022 februárjában értesítést kapott “egy jászteleki feliratos harangról” a Külgazdasági és Külügyminisztériumon (KKM), majd a magyar rendőrség műkincsvédelmi alegységén keresztül, hogy az ismeretlen származású harang az amerikai műkereskedelemben bukkant fel.

A műtárgyfelügyeleti hatóságnak sikerült a lopás és az országból történt engedély nélküli kivitel bizonyítani, és a tulajdonjoggal kapcsolatos iratokat, nyilatkozatokat összegyűjteni, majd azokat az amerikai nyomozó szervek rendelkezésére bocsátani. A magyar rendőrség műkincsvédelmi alegységével együttműködésben sikerült elérni, hogy a lopott harangot az FBI végül lefoglalja – olvasható a bejegyzésben.

Megmentőre talált az omladozó templom

Jézus keresztjének egy darabját találhatták meg Csehországban

(Vasárnap.hu nyomán Szent Korona Rádió)