Jézus keresztjének egy darabját találhatták meg Csehországban

Felbecsülhetetlen értékű ereklyére bukkantak cseh régészek a Milevskóban lévő kolostorban. A hat centiméter hosszú szögre, mely szinte biztosan Krisztus keresztjéből származik, egy eldugott pincehelyiségben találtak rá – számolt be a Vasárnap.hu.

Ne maradj le a híreinkről! Cenzúramentes felületek:
A Szent Korona Rádió Telegram-csatornája >>>
A Szent Korona Rádió HunDub oldala >>>
Csatlakozz!

Az ereklye tárolódoboza fedelén az IR felirat látható, mely általában az Iesus Rex, azaz Jézus Király jelentéssel bír. A 15. században a husziták hatalmas pusztításokat végeztek a területen, így a kutatók gondolni sem mertek rá, hogy ilyen nagy jelentőségű szakrális tárgyakat találhatnak még a többször is kifosztott kolostorban.

A rejtekhelyhez egy 60×60 cm-es alagúton keresztül jutottak el a régészek. A szögön egy 21 karátos kis aranykereszt található. Az ereklye eredetiségének vizsgálatát 2021 elején kezdik meg.

A szakértők szerint a relikvia fontossága és ritkasága hasonlatos Szent Mór ereklyetartójához, amelyet egy északnyugat-csehországi bányászvároskában, a Karlovy Varytól húsz kilométerre délre található Becov nad Teplou várkastélyának múzeumában őriznek. A csaknem 200 drágakővel díszített, aranyozott ezüst- és rézrelikvia ma Csehország egyik legértékesebb, legféltettebb műkincse.

(Vasárnap.hu nyomán Szent Korona Rádió)

“Távozzatok színem elől, ti gonosztevők!” – A kispolgári kereszténységről

Kereszténygyalázás Lengyelországban – Migránsként ábrázolt Szent Család és anarchista ostya