A tiltás ellenére akarják megszervezni a belgrádi prideot, a bánáti püspök megátkozza őket

Alekszandar Vucsics szerb elnök jelentette be az örömteli hírt, miszerint szeptemberben nem rendezik meg a belgrádi EuroPride-felvonulást, ami ellen hónap elején több ezer ember tiltakozott, főleg a majomhimlőre hivatkozva. Az elnök szerint Szerbiának most más dolgokkal kell foglalkoznia, például a Koszovóval való kapcsolat rendezésével és az energiaválsággal. Az esemény ellen a szerb ortodox egyház püspöke is felszólalt.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Egy sajtótájékoztatón Alekszandar Vucsics azt mondta, hogy az idei rendezvényt – amelyet szeptember 12. és 18. között tartottak volna – elhalasztják vagy törlik. Hozzátette: ennek oka egyrészt a Koszovóval való feszült viszony, másrészt az energia- és élelmiszerárak emelkedése.

A szervezők viszont kijelentették, hogy mindenképpen megtartják a felvonulást, és az esemény tilalma törvényellenes. A nemzetközi LMBTQP-felvonulásnak 1992 óta minden évben más európai város ad otthont.

Augusztus elején több ezer ember vonult fel Belgrádban az EuroPride ellen, a család védelmében, “el a kezekkel a gyerekeinktől” feliratú táblákat tartva.

A szélsőjobboldali pártok is elítélték a rendezvényt. Nikanor, a szerb ortodox egyház bánáti püspöke pedig azt mondta, hogy

“megátkozza mindazokat, akik ilyesmit szerveznek, és részt vesznek benne”.

2010-ben a normalitásért küzdő tüntetők hadakoztak a rendőrséggel, hogy megzavarják a belgrádi Gay Pride-felvonulást.

Szerbia rendezi idén az össznépi buzifelvonulást, egyre többen tartanak a majomhimlő berobbanásától

A homoszexuálisokat is felelősségre vonja az orosz ortodox egyház a háború kitörése miatt

(Vadhajtások nyomán Szent Korona Rádió)