Soviniszta nyelvtörvény Katalóniában – Egyre közelebb a spanyol trianon?

Jól ismert baloldali jelképpé vált ¡No pasarán! felirat is rendszeresen feltűnik a katalánok tüntetésein.

Spanyolország szétszakításának szándéka hosszú múltra nyúlik vissza. A királyság trianonjának előkészítése az elmúlt 10 évben csúcspontjára hágott. Történt ugyanis, hogy a Soros szervezetek is elkezdték pénzelni a katalánokat, s az egység mellett kiállók közül többeket is börtönbe zártak már. Most újabb fokozatra kapcsolt a baloldali kormány. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A jelenlegi helyzet megtárgyalása előtt kell tennünk egy kis kitérőt, ugyanis napjainkban olybá tűnhet, mintha a katalánok ugyanolyan hányattatott sorsú, jogaiktól megfosztott kisebbség lennének, mint a külhoni magyarság. Helyzetük azonban éppenhogy ellentétes, mozgolódásaik olyan jellegűek – és korántsem tiszták, fényteliek -, mint a románok, szlovákok, szerbek aljasságai az első világháború végeztével. Felkeléseik története az 1900-as évek elejére – ha nem régebbre – nyúlnak vissza. 1909-ben a szocialisták oldalán vettek részt a “tragikus hét” elnevezésű tüntetéssorozatban, vagy éppen a spanyol polgárháború időszakában a köztársaságiak oldalán léptek fel, mely oldal hagyományellenessége  mellet jelentősen élvezte a Szovjetunió támogatását.

A fentiek szellemében máris az előzetes pozitív fényben való rátekintés helyett más árnyalatot adnak ki a jelenleg Katalóniában folyó események. Inkább hasonítanak a kisebbségeket vegzáló ukrán nyelvtörvényi szigorításokra, mint az esetleges székely autonómia kikiáltására.

A legnagyobb szégyen pedig az, hogy a spanyol kormány a szocialista miniszterelnökével (Pedro Sánchez Pérez-Castejónnal) indítja meg végleg a szétszakadási folyamatot, melyet VI. Fülöp spanyol király tétlenül (vagy éppen elismerően) néz. Ennek keretében Katalóniát és a katalán nyelvet erősítő, a spanyolt pedig háttérbe szorító, szinte tiltó programba kezdenek.

Madrid és Barcelona viszonyának javítása céljából múlt héten tárgyalt egymással Pere Aragones szeparatista katalán elnök és Pedro Sánches. A megbeszélés július 27-én már a két vezető nélkül folytatódott. A tanácskozást követően Felix Bolanos elnökségi miniszter azt jelentette be, hogy Katalóniát és a katalán nyelvet erősítő projektbe kezdenek.  A Magyar Nemzet szerint, s a jelek és a helyzet áttanulmányozása is azt mutatják: a projekt egyenlő azzal, hogy a katalánok engedélyt kapnak a spanyol nyelv száműzésére az oktatási rendszerből. A spanyol alkotmány szerint az ország régióinak hivatalos nyelve a kasztíliai spanyol, azonban emellett a régiók társnyelvként taníthatják saját nyelvüket. Ám úgy tűnik, ez is kevésnek bizonyult a katalánok számára.

Pierre Aragones 2021-es beiktatásakor ígéretet tett arra, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy vezetésének ideje alatt Katalónia megkezdhesse Spanyolországtól való végleges elszakadását.

Negyven éve történt az antidemokratikus fordulat kísérlete Spanyolországban

12 éves kortól engedélyezné Spanyolország a nemváltást

Franco nem ezért mentette meg a Spanyol királyságot: fokozódó vallásellenesség a dél-európai államban

(Index nyomán Szent Korona Rádió)