Váratlan fordulat – Soros anyagilag támogatja a katalán szeparatistákat

Spanyol sajtóértesülések szerint az Open Society Foundations nem kevés pénzt ölt abba, hogy fejlődésnek induljanak szélsőséges katalán szeparatista csoportok.

 

Egészen konkrétan 27.049 dollárt ért Soros alapítványának egy katalán szeparatista szervezet, a Catalonia’s Council of Public Diplomacy in Catalonia, de akadt még 24.973 dollár Barcelona információs és dokumentációs központja számára is. Ez utóbbi azt jelenti, hogy közvetlenül a katalán “kormány” kapta meg az anyagi támogatást.

A spanyol sajtó természetesen rákérdezett a támogatásokra, és sem a katalán civilszervezet, sem a “kormány” nem tagadták az anyagi juttatások létét. 2014-ben köttetett meg a megállapodás, amikor a Soros alapítvány képviselői zárt ajtók mögött tárgyaltak a katalánokkal az EU Parlamentben.

760x0

Soros számára Katalónia kiváló terep, hiszen a térségbe 1950 és 1980 közt közel 3000.000 (!) bevándorló érkezett, akiket a liberális közéletnek köszönhetően gyorsan otthonra találtak a térségben. A katalánok egyik meghatározó közéleti személyisége és korábbi “kormányfő” az alábbiakban határozta meg a “katalánság” mibenlétét: “Katalán minden ember, aki munkájával és erőfeszítésével hozzájárul Katalónia építéséhez. Katalán minden ember, aki Katalóniában él és dolgozik, és katalán akar lenni.”

Soros alapítványain keresztül 2014-ben szervezte meg az “idegengyűlölet és euroszkepcizmus” elleni tüntetéssorozatot, mely rendezvények gyakran utcai erőszakba torkolltak, de neki “hála” a katalán “kormány” liberalizálta a drogfogyasztást is, amit Soros személyesen kommentált annak idején az alábbiak szerint: “A cannabis-clubok erősítik a társadalom alapját, a demokráciát.”

Mivel tisztában vagyunk vele, hogy olvasóink közül sokan szimpatizálnak a katalán szeparatizmussal arra kérünk mindenkit, hogy gondolja át eddigi álláspontját. Sorosnak vajon miért érdeke Spanyolország szétszakítása? Sorosnak vajon miért érdeke a hosszú évtizedek óta baloldali vezetéssel rendelkező katalánok függetlensége?

index

(PestiSrácok nyomán – SZKR)