A liberálisoknak nem tetszik az USA magzatgyilkosságokról alkotott törvénye

Az alkotmánybíróság szerepét betöltő amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság pénteki döntése a magzatgyilkosság ügyében nem meglepő módon heves reakciókat váltott ki az Egyesült Államokban, és ellenérzéseket keltett az ENSZ vezetésében is. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Joe Biden amerikai elnök “hibásnak, szélsőségesnek és irreálisnak” bélyegezte az amerikai szövetségi bírósági magzatgyilkosságról szóló döntését, és kijelentette: politikusoknak nem szabadna beleszólniuk olyan döntésbe, amelyet egy nőnek és orvosának kell meghoznia, valamint hogy “ő minden tőle telhetőt megtesz” majd annak érdekében, hogy a nőknek azokban a tagállamokban is joguk legyen a magzatgyilkossághoz, amelyekben azt a szövetségi legfelsőbb bíróság határozata nyomán megtiltják.

Megjegyezte azonban, hogy egy elnöki rendelet az ügyben nem garantálná a nőknek a választás jogát. Arra kérte az abortusz jogért harcoló szervezeteket, hogy ha tüntetnek, békésen tegyék.

“Az erőszak soha nem elfogadható!”

– szögezte le azoknak, akik vérszemet kapva ragaszkodnak ahhoz, hogy a védekezni nem tudó, tehetetlen kisgyermekeket meggyilkolják.

Felszólította a washingtoni szövetségi törvényhozást, hogy ne hagyja ennyiben a dolgot, a választópolgárokat pedig arra, hogy szavazatukkal fordítsanak majd a helyzeten.

“Ezzel nincs vége, önöké az utolsó szó”

– jelentette ki.

Donald Trump előző elnök viszont dicsérte a legfelsőbb bíróság döntését. A konzervatív Fox televíziónak nyilatkozva azt mondta:

“az alkotmányon alapul, visszaadja a jogokat, amelyeket régóta vissza kellett volna adni, és mindenkinek jó lesz”.

Nancy Pelosi, a washingtoni képviselőház demokrata párti elnöke szerint a bírósági döntés “felháborító és szívszorító, radikális, szélsőséges”.

“Beteljesíti a Republikánus Párt azon sötét és szélsőséges célját, hogy elvegye a nők jogát attól: maguk hozhatják meg döntéseiket a reproduktív egészségügy kérdésében. A republikánusok országos abortusztilalmat akarnak, ezért nem szabad megengedni, hogy többségük legyen a kongresszusban”

– mondta újságírók előtt, miközben könnyeivel küszködött.

Mike Pence volt alelnök ki is jelentette, hogy a konzervatívoknak nem szabad nyugodniuk mindaddig, amíg az élet szentségét vissza nem állítják az Egyesült Államok minden tagállamának jogrendszerében.

A katolikus egyház vezető püspökei üdvözölték a döntést, és üdvözölte a döntést sok evangéliumi keresztény vezető is. Több protestáns egyházi vezető és több zsidószervezet azonban elítélte a döntést, utóbbiak azzal indokolták ezt, hogy “a tilalom ellentmond a zsidó hagyományoknak.”

“Az abortuszhoz történő hozzáférés korlátozása nem tántorítja el az embereket attól, hogy el akarják azt végeztetni magukon, viszont így életveszélyesebbé válik a beavatkozás. A szexuális és reproduktív egészség és az ehhez való jog a nők és a lányok szabad akaratának és egyenlőségének alapja”

– jelentette ki Stéphane Dujarric, António Guterres ENSZ-főtitkár szóvivője újságíróknak a bírósági döntésre reagálva.

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa pedig azt írta: az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság döntése az abortusz tulajdonképpeni betiltásáról

“szörnyű csapás a nők emberi jogaira és a nemek egyenlőségére. A döntés sok millió amerikai nőt foszt meg az autonómiától, főleg a kisjövedelműeket és a faji, illetve etnikai kisebbségekhez tartozókat”

– olvasható a főbiztos közleményében. Bachelet szerint a bírósági döntés “jelentős visszalépés” [a jogfejlődésben], hiszen az utóbbi 25 évben a világ több, mint ötven országa enyhítette abortuszellenes törvényét. Szerinte az Egyesült Államok most eltávolodott ettől a “haladó” tendenciától.

Az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) adatai szerint a világon elvégzett abortuszok 45 százaléka nem biztonságos körülmények között történik, így az anyák vezető halálozási okává vált. A terhességek csaknem fele nem kívánt a világon, és akár több, mint 60 százalékuk végződhet magzatgyilkossággal.

Az Egyesült Államok is csatlakozott 1994-ben ahhoz a programhoz, amelyben a részt vevő országok elismerik, hogy a nem biztonságos körülmények között végrehajtott abortusz mennyire veszélyes – emlékeztetett az ENSZ-szervezet.

A pénteki döntés egyik támogatója a szövetségi legfelsőbb bíróságban Clarence Thomas konzervatív bíró, aki különvéleményt fogalmazott meg az indoklásban. Ebben arról is írt, hogy szerinte a bíróságnak meg kell vonnia a jogot a fogamzásgátló szerekhez történő hozzáféréstől, valamint vissza kell vonnia az azonos neműek házasságának jogát is.

Pénteken a középnyugati Missouri állam igazságügyi tárcavezetője bejelentette: az államban azonnali hatállyal betiltják az abortuszt.

Ritka pozitívum az USA-ban: Oklahomában betiltották az abortuszt

Parazitának nevezik a magzatokat az Aldi abortusz-támogató reklámfilmjében

(Mandiner nyomán Szent Korona Rádió)