Nesze neked klímavédelem! – Az osztrákok újranyitják a szénbányákat az orosz gáz pótlására

Válságtanácskozást tartottak vasárnap este az osztrák kormány illetékesei, miután négy napja a szokásos gázmennyiség mindössze felét szállítja Ausztriának az orosz Gazprom, az országnak így alternatív megoldást keresését célozták meg: szénbánya újranyitásával próbálják meg pótolni az orosz gázt. Azt a bányát, amit a klímahiszti miatt zártak be pár évvel ezelőtt…

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Lassan négy napja a szokásos gázmennyiség mindössze felét szállítja Ausztriának a Gazprom, emiatt válságtanácskozást tartottak Bécsben. Oroszország technikai okokra hivatkozott, miszerint egy Siemens turbina meghibásodott, és ezért szállít kevesebb gázt. Ausztria szerint nem technikai problémáról, hanem politikai döntésről van szó – írta a Népszava. A koalíciós kormány zöldpártjának alelnöke, elszánt klímavédő, nem túl lelkesen jelentette be az állami televízióban a szén visszatérését.

Ausztria gázellátásának 80 százalékát eddig Oroszország biztosította,

azonban most hosszú távú intézkedéseket kell hoznia a gázfüggőség csökkentésére. Ennek megvalósítása nehezen oldható meg, így arra a döntésre jutott az osztrák kormány, hogy a Graz melletti Mellachnál lévő óriási bányát újranyitják. Leonora Gewessler energiaügyi miniszter, aki egyszersmind a koalíciós kormány zöldpártjának alelnöke, elszánt klímavédő, nem túl lelkesen jelentette be az állami televízióban a szén “visszatérését”.

A bányát egyébként környezetvédelmi megfontolásokból 2020-ban zárták be, az újbóli megnyitásért az országos ellátásért felelős energiaművek, a Verbund felel.

Leonora Gewessler szerint a szállított gáz csökkenése ellenére folyik a gáztárolók feltöltése. A tartalék jelenleg 41,98 százalékos, a feltöltést az OMV energiacégnek sikerült az átmeneti árcsökkenés idején elvégeznie. Mindazonáltal a téli szezon biztonságos ellátásához 80 százalékos töltöttségre lesz szükség.

Kidolgozta a stratégiát saját szankcióinak megszegésére az EU – Gazprom bankon keresztül lehet venni a gázt

Saját szankcióit játssza ki az EU: rubelben fizethetünk a gázért, de nem úgy

(Hirado.hu nyomán Szent Korona Rádió)