Saját szankcióit játssza ki az EU: rubelben fizethetünk a gázért, de nem úgy

Szankciókat vetünk ki Oroszországra, de mégse, mert kell a fűtőanyag, na de mégis mert az USA azt mondta, hogy jó lesz nekünk, na jó, de nem úgy, hanem kicsit másként, hogy mégis fizethessünk rubelben a gázért, de ne nyíltan. Ez jellemzi az EU szankciós politikáját, melynek a gázzal kapcsolatos fejezete lezárulni látszik azzal, hogy rubelben fizetünk majd a gázért, de nem nyíltan, hanem egy orosz bankon keresztül. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra… 

Az EU elfogadja a Kreml javaslatát, amely lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy devizát helyezzenek el a Gazprombank számláján, hogy a Gazprom rubelben bonyolítsa le a tranzakciókat. Így az orosz gáz vásárlása sem az uniós szankciókat, sem az orosz fél rubelelszámolási kérését nem sérti meg.

A bejelentésre pénteken került sor, melyre azért volt szükség, mert Moszkva figyelmeztette Európát, hogy a gázszállítások leállítását kockáztatja, aki nem rubelben fizet. Az oroszok márciusban azt javasolták, hogy az energiavásárlók nyissanak számlát a Gazprombanknál, hogy euróban vagy dollárban teljesíthessék a kifizetéseket, amelyeket aztán rubelre váltanának át.

Ezen lépéssel lényegében az oroszok ellen bevezetett gázszállítást érintő szankciók semmisnek tekinthetőek.

Európai öngól: energetikai válság alakulhat ki az orosz gáz nélkül

Exkluzív: Magyarország is rubelben fizeti a gázt

Szlovákia döntött: ha kell, rubellel fizet a gázért

(Hirado.hu nyomán Szent Korona Rádió)