Kidolgozta a stratégiát saját szankcióinak megszegésére az EU – Gazprom bankon keresztül lehet venni a gázt

Az Európai Bizottság egy friss tanulmányban ismerteti, hogy az uniós vállalatok hogyan fizethetnek az orosz gázért anélkül, hogy azzal megsértenék az Oroszországgal szembeni szankciókat, világossá tették, hogy rubelben senki nem utalhat Moszkvába. Azonban  Moszkva azt követeli, hogy a külföldi vevők rubelben fizessenek a gázért. Valahogy mégis lesz orosz gáz. Hogyan? Alább kiderül. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Az Európai Bizottság az uniós országokkal megosztott egy frissített iránymutatást. Ebben megerősítette a korábbi tanácsát, miszerint az uniós szankciók nem akadályozzák meg a vállalatokat abban, hogy számlát nyissanak egy kijelölt banknál, és így rubelben fizessenek az orosz gázért. Azzal a feltétellel, hogy ezt a meglévő szerződéseikben megállapított pénznemben teszik.

Az európai vállalatok szinte valamennyi szerződést a Gazprommal Euróban vagy dollárban kötötték.

Oroszország korábban leállította a gázszállításokat Lengyelország és Bulgária számára, mert nem voltak hajlandók eleget tenni a rubelfizetési követelésnek. Több uniós kormány és nagy importőr is ezt követően tisztázni akarta Brüsszellel, hogy a továbbiakban hogyan vásárolhatnak gázt.

Most kiderült, hogy a vállalatoknak egyértelmű nyilatkozatot kellene tenniük arról, hogy amikor euróban vagy dollárban fizetnek, akkor a meglévő szerződésekből eredő kötelezettségeiket teljesítettnek így – áll a Reuters birtokába jutott iránymutatásban. Ez alapján ezt úgy kell érteni, hogy “az ilyen, az adott pénznemben történő kifizetések véglegesen felmentik a gazdasági szereplőt az említett szerződések szerinti fizetési kötelezettségei alól. Anélkül, hogy a gazdasági szereplő részéről további lépések történnének a kifizetéssel kapcsolatban”.

Viszont Vlagyimir Putyin orosz elnök rendelete szerint egy tranzakció csak akkor tekinthető befejezettnek, ha a külföldi valutát rubelre váltják.

„Az alapvető álláspontunk változatlan. A március 31-i orosz rendeletben meghatározott fizetési folyamat sérti az uniós szankciókat, de az uniós vállalatok számára rendelkezésre állnak olyan lehetőségek, amelyekkel a megállapodott szerződéseknek megfelelően továbbra is euróban vagy dollárban fizethetnek – mondta a bizottság szóvivője.

Ezek alapján az uniós gázvásárlók nyugodtan nyithatnak a gázvásárlási szerződésük devizanemével összhangban egy eurós és egy rubeles speciális számlát is az orosz elnöki rendeletben kijelölt Gazprombanknál – mert ezek nem sértik az uniós szankciókat. Mivel a bizottság friss iránymutatása hallgat a rubelalapú számla megnyitásának kérdésről, ez hallgatólagos beleegyezésként fogható fel. Sőt, mivel a német gazdasági miniszter ki is mondta, hogy nem sérti az uniós szankciókat, ha egy orosz bank két speciális számla között pénzt mozgat, így gyakorlatilag semmi gond nincs a színfalak mögött a rubelalapú, gazprombankos számlanyitással.

Tehát az Uniós gázvásárlóknak továbbra is abban a devizanemben kell fizetnie a Gazprombankos devizás számlára, amiben eredetileg megkötötték a Gazprommal a gázszerződéseiket.

Miután az átutalást megtették, le kell nyilatkozniuk az uniós ajánlás alapján, hogy ők a maguk részéről már ezzel az aktussal teljesítettnek tekintik a fizetési kötelezettségüket.

A francia Engie energiaipari konszern keddi eredménybeszámolója alkalmából bejelentette, hogy megállapodásra jutott az orosz Gazprommal a gázszállítások ellenértéknek rendezésében, euróval és az uniós útmutatásokkal összhangban fizet a Gazpromnak.

Catherine MacGregor vezérigazgató az eredménybeszámolóról rendezett online sajtókonferencián elmondta, hogy az Engie és a Gazprom megállapodott egy olyan megoldásban, amely megfelel mindkét fél elvárásainak a tranzakcióban alkalmazott valuták és az uniós elvásárok tekintetében egyaránt – derült ki az MTI közleményéből.

A vezérigazgató bejelentette, hogy az Engie euróban fog fizetni a Gazpromnak.

Az esedékes számla rendezésének konkrét időpontját azonban nem jelölte meg, csak annyit mondott, hogy az “küszöbön áll”.

Saját szankcióit játssza ki az EU: rubelben fizethetünk a gázért, de nem úgy

Bloomberg: A rubel lett a világ legjobban teljesítő valutája

(Index nyomán Szent Korona Rádió)