Tűzparancs a szökni próbálókra – milyen is az ujgur átnevelőtábor?

Borzalmas kínzásokról, és rendszeres nemi erőszakról számoltak be a kínai átnevelő táborokból kiszabadult ujgur rabok. Most a kínai rendőrség adatait hackerek szerezték meg, és adták át nemzetközi újságírók egy csoportjának, amely hónapokig tartó hitelesítési munka után most nyújt betekintést abba, mi is vár a muszlim kisebbségekre Kína Hszincsiang tartományában.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A kínai Hszincsiang tartománybeli ujgur átnevelőtáborokról az eddigieknél átfogóbb bizonyítékokat szereztek hackerek. A dokumentumokból származó adatokat egy nemzetközi újságírócsoport, többek közt a BBC, a USA Today, a Le Monde és a Der Spiegel kollégái hitelesítették. A közzétett anyagból kiderül, hogy milyen kegyetlenül bánik Kína az átnevelőtáborokba küldött muszlimokkal.

“Az úgynevezett kényszermunka Hszincsiangban bizonyos csoportok által kitalált hazugság”

– közölte a 2022-es téli olimpia idején Jan Zsiarong, a pekingi játékok szóvivője. Zsiarong Kína hivatalos álláspontját mondta tollba, de ez ellentmond a nemzetközi lapok által kedden publikált cikkekben felsorolt állításoknak.

A cikkeket az amerikai Victims of Communism Memorial Foundation (Kommunizmus Áldozatainak Emlékéért Alapítvány) Kínával foglalkozó részlegvezetőjének, név szerint dr. Adrian Zenznek eljuttatott dokumentumcsomag alapján írták. A csomagot maga Zenz továbbította az újságíróknak.

Az adathalomban rengeteg dokumentum lapult, ilyen például

  • az őrjáratok beosztása,
  • a belsős rendőrségi instrukciók,
  • rengeteg ujgur internálásának adatai,
  • és a tűzparancs, mely minden egyes szökéssel próbálkozó rabra vonatkozott.

Az dokumentumokból kiderül, hogy a táborokban a puskával felszerelt őrök mellett mesterlövészek is teljesítenek szolgálatot.

Rengeteg rendőrségi fényképet találni a 2018 első félévében elhurcolt ujgurokról, illetve több olyan fotót, melyek már az átnevelőtáborokban készültek. Ilyen az alábbi kép is, melyen egy gumibotos rendőr áll a fotón szereplő férfi mellett.

A tábori életről és a bebörtönzésekről is számos részlet derült ki. Egyeseket kizárólag azért internáltak, mert iszlám hitre utaló ruhát viseltek, vagy mert olyan országból érkeztek haza, melyet többségében iszlám hívők lakják.

Egy férfit terrorizmus vádjával 10 év börtönre büntettek pusztán azért, mert nem iszik alkoholt, és nem is cigarettázik.

“A mai nappal sokkoló részletek láttak napvilágot azzal kapcsolatban, hogy Kína miként sérti meg az emberi jogokat Hszincsiangban. A dokumentumok kiegészítő elemei az eddig megszerzett tanúvallomásoknak és műholdas felvételeknek, illetve a térségbe látogató diplomatáink beszámolóinak – közölte Liz Truss brit külügyminiszter, és hozzátette, hogy az újabb bizonyítékok megerősítik, hogy Kína milyen kegyetlen eszközökkel támadja az ujgur muszlimokat és más etnikai kisebbségeket, beleértve az eszközök sorába a kényszermunkát, a vallásszabadság súlyos korlátozását, a szülők és gyermekeik elválasztását, a születésszabályozásra való kényszerítést és a tömeges bebörtönzést. – Az Egyesült Királyság nemzetközi partnereivel együtt kiáll az ujgur muszlimok és más kisebbségek üldöztetése ellen. Elkötelezettek vagyunk, hogy Kínát felelősségre vonjuk a tetteiért.”

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Michelle Bachelet hétfőn hat napra Kínába látogatott. Vang Ji kínai külügyminiszter kedden nyilatkozta, hogy bízik benne, hogy a hivatalos látogatás tisztázza Kínát az őt érő vádak alól. A Washington Post megjegyzi, hogy az ENSZ négy évvel ezelőtt megvádolta Kínát, hogy egymillió ujgurt kényszerítettek átnevelő táborokba.

Az Ujgur Világkongresszus szóvivője, Zumretay Arkin a látogatással kapcsolatban megjegyezte, hogy nem várnak tőle túl sokat.

Az adatcsomag Xinjiang Police Files weboldalon elérhető.

Börtönben hunyt el az ujgur farmer, aki megmentette feleségét a kényszerabortusztól

Bíborost vetettek börtönbe a kommunista Kínában

(Euronews nyomán Szent Korona Rádió)