Börtönben hunyt el az ujgur farmer, aki megmentette feleségét a kényszerabortusztól

Kína mindent megtesz az ujgur népesség felszámolásának, Ujgurisztán elkínaiasításának érdekében. Most egy család történetéről számolunk be, akik nem akarták megöletni saját gyermeküket, ezáltal “rendszerellenesek” lettek. 

Kövesd nyomon a Szent Korona Rádió híreit Telegramon is!
Háborús, exkluzív anyagok, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

2020-ban nyolc év börtönbüntetésének letöltése közben meghalt egy ujgur farmer, aki terhes feleségét elköltöztette szülővárosukból, Hszincsiangból, hogy megakadályozzák a hatóságokat abban, hogy abortuszra kényszerítsék.

Abdureshid Obul a Keriye (kínai Yutian) megyében található Lenger faluból mentette meg feleségét a kényszerabortusztól azzal, hogy 2012 nyarán elköltözött Hotan (Hétian) prefektúrából – állítja egy ugyanebből a megyéből származó, jelenleg külföldön élő ujgur.

Abdureshid és felesége egy évvel a szülés után visszatértek. Ezután a falu rendőrei őrizetbe vették és egy héten keresztül kihallgatás alá vetették. Kiengedték, miután „politikai átnevelésen” esett át, és 20 000 jüant (3150 amerikai dollárt) fizetett a kormány családtervezési politikájának megsértése miatt – számolt be róla a névtelenséget kérő forrás.

A vidéki területeken élő etnikai kisebbségi családok a kormány politikája értelmében csak két gyermeket vállalhattak.

Abdureshidnak és feleségének három gyermeke volt már, amikor terhes lett a negyedik gyermekkel, egy fiúval.

2017-ben, amikor a kínai tisztviselők felléptek az ujgurok ellen, és a többségében muzulmán közösség több százezer tagját vették őrizetbe “vallási szélsőségesség miatt”, a hatóságok úgy ítélték meg, hogy Abdureshid cselekedete szigorúbb büntetést igénylő bűncselekménynek minősül. Bár Abdureshid kifizette a bírságot, a hatóságok ismét internálótáborba küldték.

A névtelenséget kérő ujgur szerint abban az évben hirtelen nagyobb hévvel hajtották végre a családtervezési politika érvényesítését.

Abdureshid két évet töltött a táborban, majd nyolc év börtönbüntetésre ítélték, ugyamis a kormány szerint átköltözésük, és az abortusz megtagadása rendszerellenes akció, a vallási szélsőségesség példája és a társadalmi rend megzavarásának minősül.

A Keriye börtönben halt meg, miután büntetéséből mindössze egy évet töltött le, a hatóságok pedig átadták a holttestét a családjának.  Az RFA által megkeresett Keriye megyei kínai kormánytisztviselők megerősítették, a halálhírt.

Amikor a közelmúltban börtönben elhunyt lakosokról kérdezték, egy Saybagh falu rendőrtisztje, aki nem adta meg a nevét, név szerint említette Abdureshidet, és megerősítette a száműzetésben élő ujgurok által szolgáltatott információkat.

“A családtervezési politika megsértése miatt nyolc év börtönbüntetésre ítélték”– mondta a rendőr. – “Két éve, hogy betegségben meghalt.”

Abdureshid körülbelül 50 éves volt a halálakor.

A hszincsiangi hatóságok következetlenül alkalmazták a családtervezési politikát, olykor lecsaptak a szabálysértőkre, néha pedig engedékenyebbek voltak. Megfigyelők szerint az elmúlt években azonban rekordszámú volt a kényszerabortusz a régióban élő ujgurok körében.

A 2017-ben megkezdett fellépés részeként a kínai kormány népességszabályozási intézkedéseket hajtott végre az ujgurok számára, beleértve a kényszersterilizálást és az abortuszt.

Az ujgur és más török ​​kisebbséghez tartozó nők, akiket Hszincsiang kiterjedt internálótáborhálózatában tartottak fogva, de később szabadon engedtek, arról számoltak be, hogy megerőszakolták, megkínozták és sterilizáló műtétre kényszerítették őket.

Egyes nyugati parlamentek és az Egyesült Államok az ilyen népességszabályozási intézkedésekre, többek között a hszincsiangi elnyomó politikákra bizonyítékként tekintenek, ami azt erősíti, hogy Kína népirtást követ el az ujgurok ellen.

Kínában megvalósult a gondolatrendőrség: teljesen átszövi a digitális megfigyelés az ujgurok életét

Ha nem vagy brutális, a helyükre kerülsz – Kínai rendőr vallott az ujgurok elleni etnocídiumról

„A terrorellenes népi háború”, avagy a terror totális eluralkodása. Az ujgur etnocídium III.

(Radio Free Asia nyomán Szent Korona Rádió)