Harci delfinek az orosz-ukrán fronton – Nem először használják a vízi emlősöket harci körülmények között

Oroszország katonai delfineket képzett ki és telepített fekete-tengeri haditengerészeti bázisára – valószínűleg azért, hogy megvédje flottáját egy víz alatti támadástól.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra… 

Az amerikai haditengerészeti intézet (USNI) a szevasztopoli kikötőben lévő haditengerészeti bázisról készült műholdkép alapján arra a következtetésre jutott, hogy két delfintelepet telepítettek a bázisra februárban, Moszkva ukrajnai inváziójának kezdetén.

Oroszország korábban is kiképzett delfineket katonai célokra, a vízi emlősöket tárgyak visszaszerzésére vagy ellenséges búvárok elriasztására használják.

A szevasztopoli haditengerészeti bázis kulcsfontosságú az orosz hadsereg számára, mivel a Krím déli csücskében fekszik, melyet Moszkva 2014-ben elcsatolt. Az USNI elemzése szerint az ott lehorgonyzott orosz hajók potenciálisan sebezhetők a tenger alatti támadásokkal szemben.

Ukrajna is delfineket képzett ki egy Szevasztopol melletti akváriumban, egy olyan program keretében, amely egy szovjet korabeli programból született, de az 1990-es években elhanyagolták.

Nem új keletű a delfinek háborús bevetése

A hidegháború idején mind az Egyesült Államok, mind a Szovjetunió kifejlesztette a delfinek bevetését, amelyeknek echolokációs képességei lehetővé teszik számukra, hogy felismerjék a víz alatti tárgyakat a visszavert hang segítségével, például az aknákat.

Az USA legalább 28 millió dollárt költött saját delfinekből és tengeri oroszlánokból álló csapatainak fenntartására – amelyek szintén kiképezhetők –, hogy potenciálisan segíthessenek a konfliktusokban.

A szevasztopoli programot 2012-ben az ukrán haditengerészet hívta életre, de az emlősök a Krím 2014-es megszállása után orosz kézbe kerültek. Ukrajna sikertelenül követelte az állatok visszaszolgáltatását, a RIA Novosztyi pedig arról számolt be, hogy Moszkva a program kiterjesztését tervezi.

“Szakembereink új eszközöket fejlesztettek ki, amelyek a delfinek víz alatti szonárral történő célpontérzékelését az operátor monitorjára küldött jeleivé alakítják át. Az ukrán haditengerészetnek nem volt pénze ehhez hasonló megoldásokra, és néhány projektet be kellett rekeszteni”

– mondta az egyik forrás az orosz hírügynökségnek.

Bálnákkal is próbálkoztak az oroszok

Két évvel később az orosz haditengerészet bejelentette, további öt delfin vásárlását tervezi, és pályázatot indított egy 1,75 millió rubeles (7 553 800 forintos) szerződésre, amelynek keretében nyár végéig delfineket szállítanak a szevasztopoli bázisra. Nem világos, hogy a ma Szevasztopolban feltételezhetően tartózkodó delfinek ugyanazok-e, amelyek ebből a szerződésből származnak.

“A 2018-as műholdfelvételekből kiderült, hogy Oroszország a szíriai háború idején delfineket használt a szíriai Tartuszban lévő haditengerészeti bázisán is”

– írja a Yahoo.

A delfinek nem az egyetlen óceáni élőlények, amelyeket az orosz hadsereg kiképzett.

Egy 2019-ben Norvégia partjainál észlelt beluga bálnát vélhetően az orosz haditengerészet képzett ki. A halászok arról számoltak be, hogy egy beluga bálna furcsa hámokat viselt, amelyekben kamerák lehettek, és zaklatta a hajóikat, a csónakok oldaláról pántokat és köteleket húzott.

Nem először lehet olvasni a delfinek katonai célokra való kiképzéséről. 2015-ben az Izraeli Védelmi Erők (IDF) profi módon kiképzett, felfegyverzett delfinekkel támadták meg a Hamász búvár kommandósait a Gázai övezet partjainál. A támadás időpontját és helyszínét nem hozták nyilvánosságra, ahogy azt sem, pontosan milyen emberi élet kioltására alkalmas eszközöket viseltek a delfinek.

Sivalkodik a 444 az ukrán propaganda megkérdőjelezése miatt – De hogy jönnek ide a pedofilok?!

Szájbarágó az Ukrajna területén zajlódó amerikai-orosz háború kapcsán

(Index és Orientalista.hu nyomán Szent Korona Rádió)