Szlovákia döntött: ha kell, rubellel fizet a gázért

Szlovákia kijelentette, hogy hajlandó rubelben fizetni az orosz gázért. Érdékes, hogy a balliberális média cikkeit olvasva olybá tűnik, mintha ezt észre sem vennék, ellenben ha Magyaroroszágról van szó az energiaellátás kérdésében, azonnal az oroszokkal való szakítást szajkózzák, a rubelben fizetést pedig szentségtörésnek tekintik.

Kövesd nyomon a Szent Korona Rádió híreit Telegramon is!
Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Heger kormányának gazdasági minisztere egy vasárnap esti tévés vitaműsorban még arról beszélt, hogy Szlovákia szükség esetén inkább vállalja a Moszkva által támasztott fizetési feltételeket, és rubelben egyenlíti ki az orosz gázimportot, mintsem ártson saját gazdaságának.

„Nem szabad, hogy elzárják a gázt. Ezért azt mondom: ha a feltétel az, hogy rubelben fizessünk, akkor rubelben fogunk fizetni, még akkor is, ha egyeseknek ez túl gyakorlatias álláspontnak tűnik”

– mondta Richard Sulík a közszolgálati tévében.

A miniszterelnök pedig azt írta: „Szlovákia az EU-tagországokkal egyeztetve vásárol gázt Oroszországtól. Éppen a mi kérésünkre kezdődött el a koordináció az orosz gáz behozatalát érintő uniós fizetésekkel összefüggésben. Ebben a helyzetben is kulcsfontosságú az egység, és kitartunk a szerződésbeli feltételek tiszteletben tartása mellett az eurós fizetések vonatkozásában.”

Szlovákia jelenleg gázimportjának 85 százaléka Oroszországból származik.

Vlagyimir Putyin orosz elnök március 23-án jelentette be, hogy az Ukrajna ellen indított orosz háborúval összefüggésben “barátságtalannak” minősített országoktól – köztük az Európai Unió valamennyi tagállamától – csak rubelben fogadják el a földgáz árát. Ezt az Európai Unió és a világ legfejlettebb ipari országait tömörítő G7 országcsoport tagjai is visszautasítják, arra hivatkozva, hogy ez nem más, mint szerződésszegés, mert a fizetés pénzneme is része a gázvásárlási szerződésnek.

Ennyit a nyugati szankciónkról és az orosz gazdasági összeomlásról – A rubel visszatért a háború előtti szintjére

Katar: Hiába reménykedik a Nyugat, az orosz gázt nem lehet kiváltani

(Hirado.hu nyomán Szent Korona Rádió)