Több, mint 4000 templomot ért atrocitás az Egyesült Királyságban, kevesebb, mint egy év alatt

Négy év leforgása alatt 30 ezernél is több bűncselekmény érte a szakrális helyeket a szigetországban egy angliai szervezet összegző jelentése szerint. Eközben Franciaországban olyan szintre emelkedtek a keresztényellenes gyűlölet-bűncselekmények, hogy az állam lépni kényszerült.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

Egyetlen év leforgása alatt több mint 4100 bűncselekmény történt templomokkal szemben az Egyesült Királyság területén – számolt be a Countryside Alliance nevű szervezet nyomán az Observatory. A bécsi székhelyű, európai keresztényellenes cselekedeteket monitorozó intézet (teljes nevén: Observatory on Intolerance and Discrimination Against Christians in Europe; OIDIAC) friss jelentésében hangsúlyozza: a magas szám azzal együtt még megdöbbentőbb, hogy a koronavírus-járványt a vizsgált időszakban lezárások követték, így a templomok, imaházak az év egy jelentős részében zárva voltak.

A 2020 augusztusa és 2021 júliusa között eltelt idő során 4169 esetet jelentettek, ezek között lopások, vandalizmus, testi sértés és betörés is akad. Naponta átlagosan 10 alkalommal érte valamilyen atrocitás a szigetország templomait. A Countyside Alliance

4 év leforgása alatt több mint 30 ezer hasonló esetet dokumentált az Egyesült Királyságban.

Mo Metcalf-Fisher, a brit szervezet szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy a bűnözők általában könnyű célpontokként azonosítják az imahelyeket. A lakosságtól és a rendfenntartó erőktől egyaránt fokozottabb figyelmet és óvatosságot kért, szavai szerint ugyanis ezek az értékes helyek sok esetben vigasztalást nyújtanak az embereknek, ezért jobban meg kell becsülni őket a jelenleginél.

A CA részletes beszámolója szerint a templomok tekintetében a legtöbb esetben vandalizmusról beszélhetünk (több mint 1700 ilyen jellegű esemény történt), amelyek között a gyújtogatások sem ritkák, ezt követik a lopások (összesen több mint 1500), valamint az erőszakos incidensek, amelyekben rendőr elleni erőszak is előfordult. A leginkább érintett terület London, valamint a délkelet-angliai sussexi és kenti körzet.

A kirívó esetek között olyan gyalázatos történéseket is számontartanak, amikor templomkertben, vagy keresztény temetőben tartózkodó fiatalkorúak estek áldozatául szexuális erőszaknak, ezért a szervezet szorgalmazza, hogy több forrást biztosítsanak ezen területek őrzésére. Kelet-Londonban azonban az is előfordult, hogy

a helyi lelkipásztor feltartóztatta és a rendőrség kiérkezéséig visszatartotta a templom belső terét megrongáló elkövetőt.

A jelentéssel kapcsolatban megszólalt az anglikán egyház is: szóvivőjükön keresztül arra hívták fel a gyülekezetek figyelmét, hogy minden gyanús esetet jelentsenek a hatóságoknak. Az egyház tulajdonában országszerte 16 ezer épület van jelenleg.

Február közepén a skóciai Airdrie-ben, Glasgow közelében okozott nagy kiterjedésű templomtüzet szándékos gyújtogatás. Az esetről beszámoló Observatory arról írt, a templom előcsarnoka telesen kiégett, az istentiszteleteket azóta nem tudják az épületben megtartani.

Összegző jelentésében a bécsi szervezet kifejtette: 2022 elején sem csökkent az Európa-szerte tapasztalható, keresztény szakrális helyek elleni támadások száma. A karácsonyi időszak végéig gyakoriak voltak a kültéri betlehemeket érő rongálások és gyújtogatások, de több esetben ért fenyegetés egyházi személyeket és

a vandalizmus súlyos formái is jelen vannak a kontinensen.

Ezzel párhuzamosan ugyanakkor egyre több kormányzat foglalkozik a keresztényellenes gyűlölet-bűncselekmények feltárásával és az adatok elemzésével – jegyzik meg.

A szervezet reményének adott hangot, hogy egyre több kormány reagál majd a növekvő problémára. Pozitív példaként említik Franciaországot, ahol plusz forrásokat biztosítanak a szakrális terek védelmének megerősítésére.

Az OIDIAC információi szerint a francia belügyminiszter, Gérald Darmanin négymillió eurós költségvetési forrás biztosítását jelentette be istentiszteleti helyek biztosítására a templomokat ért számos vandalizmus után. A biztonsági fejlesztéseket a Bűnözés és Radikalizálódás Megelőzése Tárcaközi Bizottság (Cipdr) főtitkársága finanszírozza. Az Observatory idézi Remi Brague filozófust, aki egy interjúban arról beszélt, hogy könnyű célponttá vált a katolikus egyház, amely a bűnözők tetteiben is lenyomatot hagyott. „Ezek a tettek a megértés teljes hiányáról árulkodnak, sőt a keresztény üzenet, Krisztus személyének félreértelmezéséről, figyelmen kívül hagyásáról” – figyelmeztetett Brague, hozzátéve: a tudatlanságra jellemző, hogy az elkövetők valószínűleg nem is sejtik, mit értek el életük során „a lefejezett szobrok által megjelenített szentek”.

Hugues de Woillemont, a Franciaországi Püspöki Konferencia szóvivője egyháza nevében hálájának adott hangot az állami segítségért. A szóvivő hangsúlyozta, milyen fontos, hogy nyitva maradhassanak a templomok. Franciaországban 2021 januárja óta több mint 1400 egyházellenes cselekményt regisztráltak a hatóságok.

“Leamortizálták a legszentebb helyünket” – Kereszténygyűlöletből származó támadás Etyeken

Jézus szobrok ledöntésével félemlítik meg a keresztényeket Indiában

(Mandiner nyomán Szent Korona Rádió)