Nemzeti oldali szervezetek segítenek a kárpátaljai magyaroknak

A Magyarországtól elcsatolt Kárpátalján százezer fős magyarság él, pénteken jöttek a hírek, hogy a háború és a kényszersorozás elől menekülő magyarok elindultak a határok felé és segítségre van szükségük. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Betyársereg, a Légió Hungária, a Magyar Önvédelmi Mozgalom és a Mi Hazánk Mozgalom egyaránt vonul(t) a keleti határra segítséget nyújtani.

Kérjük, támogassa adója 1%-ával a HVIM-et!
A szervezet valós, kézzelfogható eredményeiről itt olvashat.
Felajánlását az Azonosságtudat Alapítványnak küldje el!
Adószám: 18218082-1-07

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom fehérvári tagszervezete több helyi civilszervezettel összefogva péntek óta gyűjtik és szállítják a határmenti településekre az adományokat.

A Betyársereg gyűjtést szervezett, előzetesen informálódtak, mire lehet szükség a határ mentén, így az összeadott pénzből vasárnap reggel bevásároltak konzervekből, bébiételekből, pelenkákból, tartós tejből, tisztálkodószerekből. Összességében 1 tonnányi adomány gyűlt össze, mellyel elindultak a határhoz. Köszönetet mondtak a Hazajáró Egylet csapatának, akik rendelkezésükre bocsátották a kisbuszukat és anyagi hozzájárulást adtak az adományhoz.

Tiszabecsre érve dr. Apáti István segítségével igazodtak el, először a határhoz mentek, ahol meglepően az áramló emberek nagy része ukrán cigány, kisebb része ukrán családok voltak, és csupán 1-2 kárpátaljai magyar családdal találkoztak. Katonakorú pakisztáni/afgán kinézetű férfi csoport is érkezett, akik feltehetőleg kihasználva a zűrzavart léptek Magyarország területére. Tudomásuk szerint máshol több magyar család is átlépte a határt, valamint Kárpátalján egyelőre nyugalom van, nincs tömeges menekülés a háború elől.

Egy magát képviselőnek nevező cigány odament a Betyársereg tagjaihoz átvenni csomagjaikat, de mivel ők nem voltak biztosak abban, hogy az adomány a kárpátaljai magyarokhoz kerül, újabb helyszínt kerestek – erre reagálva a cigány felrakott a Facebook-ra egy videót, amin azon kesereg és átkozódik, hogy nem nekik adta a Betyársereg az adományt. Ticsabecsen találtak egy lerakóhelyet, ahol helyiek és vöröskeresztesek több napja, szinte alvás nélkül fogadták és osztották szét az adományokat. Biztosították őket arról, hogy a helyben fel nem használt adományt Kárpátaljára juttatják, így ki is pakolták csomagjaikat. Ezalatt folyamatosan érkeztek civilek személyek adományaikkal.

Ezt követően visszatértek a határhoz, hogy a megüresedett helyeken visszavigyenek magyar családokat Budapestre, azonban erre azért nem került sor, mert nem volt kit. Egy helyi segítő hölgy elmondása szerint már megjelentek a haszonlesők, akik pénzért vállalnak fuvarokat a menekülteknek. A helyi lakosok viszont kocsival körözve keresik a szállásra szoruló családokat, a rendvédelmi szervek, rendőrök pedig professzionálisan, higgadtan kezelik a kialakult helyzetet.

A magyar emberek ahogy eddig is, ezután is számíthatnak a Betyársereg segítségére, védelmére, a héten további és még nagyobb mennyiségű segélyszállítmányuk érkezik a határra. Tagjaik kárpátaljai magyar családoknak fognak szállást biztosítani. Folytatják munkájukat!

A Légió Hungária február utolsó napján segélyszállítmányt juttatott el Tiszabecsre, ahová folyamatosan érkeznek a háború elől menekülő civilek. A pontra azonnal kiosztható élelmiszer, WC papír, papírzsebkendő kellett a leginkább, míg ruha egyáltalán nem. A helyszínen megtudták, hogy vannak olyan fuvarosok, akik a fejetlenséget és a reménytelenséget kihasználva akár 500 eurót is elkérnek egy budapesti útért. A menekültek körében kevéssé ismert, hogy a MÁV-val ingyen utazhatnak, de a Tiszabecsre érkezőkön ez egyébként sem segítene, hiszen a vasútra csak jóval odébb tudnának felszállni.

Összefoglaló gyanánt az alábbiakat megfogalmazták meg:

  1. Akik szeretnének valamivel hozzájárulni a jelenlegi helyzet enyhítéséhez, azok körültekintően válasszák meg, hogy kinek/kiknek adakoznak.
  2. Akik segélyszállítmányokat indítanak a határra, indulás előtt győződjenek meg róla, hogy az általuk választott ponton mi az, amire a legnagyobb szükség van. A kioszthatatlan adományok raktározása problémát jelent a koordinátoroknak.
  3. A helyszínen oda kell figyelni, hogy valóban a hivatalos segélyszervezetek munkatársainak adjuk át az adományokat, ne pedig csalóknak.

Az elsődleges üzenetük pedig a következő:

Akik figyelemmel kísérik a világpolitika alakulását, és a magyar kormány ezzel szinkronban lévő kommunikációját és cselekedeteit, azok láthatják, hogy a kérdés nem az, hogy Kárpátalja hazatér-e, hanem az, hogy a kárpátaljai magyarok hazatérnek-e. Ha záros határidőn belül nem térnek vissza otthonaikba, akkor akár a keletről érkező menekültek, akár a környékbeli cigányok elfoglalhatják házaikat, mely beláthatatlan feszültségekhez vezet a térségben. Magyar élettérről csak akkor beszélhetünk, ha van magyar identitás, ami csak akkor lesz, ha vannak magyarok.

A Mi Hazánk és a Magyar Önvédelmi Mozgalom a mostani helyzetben erkölcsi kötelességének érzi, hogy segítséget nyújtson a kárpátaljai menekültek számára. Akinek lehetősége van, jelentkezzen, támogassa a Mi Hazánk és a Magyar Önvédelmi Mozgalom közös segítségnyújtó kezdeményezését!

Az alábbi felajánlásokat várják:

  1. Ásványvíz, tartós élelmiszerek, konzervek, higiéniai eszközök, amit a megadott gyűjtőpontokon lehet leadni
  2. Ügyeleti jellegű önkéntes munka a határnál a menekültek fogadására, a menekültek alapszükségleteinek ellátására
  3. Ideiglenes szállás felajánlása az ország bármely pontján
  4. Autós szállítás felajánlása a menekültek részére, valamint az adományok összegyűjtéséhez és átszállításához az ideiglenes menekültszállásokra és az átlépési ponthoz
  5. Aki pénzadománnyal tud segíteni, az alábbi, erre a célra elkülönített számlára tudja utalni az összeget: CIB Bank (HU19) 10700787-69683299-53200008. Számlatulajdonos: Árgyelán János

A gyűjtőpontok megyék szerint, elérhetőséggel, amelyek folyamatosan bővülnek a Mi Hazánk honlapján találhatók.

Aki bármelyikben tud segíteni, jelezze a [email protected] email-címen, megadva az elérhetőségeit, és hogy miben tud részt vállalni, vagy hívja a segítő misszió koordinátorát, Árgyelán Jánost a 70/947-0349-es számon.

Néhány gondolat az oroszok elleni propagandáról és a nyugati kettős mércéről

Kárpátaljai magyar katona vesztette életét az ukrán-orosz háborúban

A háború miatt sokan megfeledkeztek “szegény Ukrajna” magyarellenes tetteiről – Íme egy kis emlékeztető

(Betyársereg, HVIM, LH és Mi Hazánk Mozgalom nyomán Szent Korona Rádió)