Miért harcoljunk a Metaverzum ellen? – Válaszok a február-márciusi Duo Gladiiban

Mint korábban is jeleztük, a Duo Gladii 2022. évi számaiban valamelyest elvontabb témák kerülnek terítékre. A február-márciusi számban a Metaverzum terjeszkedése okán a virtuális valóság diabolikus világának kérdéskörét helyeztük középpontba, mely szemünk előtt válik a hagyományellenes erők egyértelműen leghatékonyabb fegyverévé. A téma fontosságának is köszönhető, hogy a végeredmény az eddigi legvaskosabb lapszámunk lesz/lett.

Ne maradj le a híreinkről! Cenzúramentes felületek:
A Szent Korona Rádió Telegram-csatornája >>>
A Szent Korona Rádió Jobbklikk oldala >>>
Csatlakozz!

A virtuális valóság (VR) kérdéskörét sokféle nézőpontból górcső alá vettük. Kolonits László a mitologikus történelemszemlélet jegyében, a technikai fejlődés diabolikus tendenciáinak részeként közelít a kérdéshez. Barcsa-Turner Gábor a modern világ formálódó diktatúrájának elemeként értekezik az okostechnikáról. Molnár Máté a pedagógia, míg Cserép Csongor a pszichológia szempontrendszerét követi elemzésekor. A fenti tanulmányokat kiválóan egészíti ki a Rod Dreher írásaiból valógató szemelvénygyűjtemény, illetve a Brunner Balázs által készített idézet-válogatás az emberek jövőbeni chippelésével foglalkozó cikkekből. A témához kapcsolódnak még – és jól árnyalják azt – Brunner Balázs, Molnár Máté, Németh Lehel, Kónya Dorka és Csaba Enikő Ágnes könyv- és filmajánlói.

D. Fekete Balázs ókori énekmondókról, eposzokról és hérósokról szóló tanulmánya remek átkötés a történeti témák felé. Csarnai Márk “Südwind” hadműveletről szóló írása a II. világháború hadtörténetének újabb fejezetébe avatja be olvasóinkat, ahogy Magyar Sándor ajánlója is, mely a magyar hadtörténelem legjobb vadászrepülőire kívánja ráirányítani figyelmünket. Incze Béla esszéje már inkább az emlékezetpolitika kérdéskörébe sorolható, és a Becsület Napja ünnepségsorozat történetét eleveníti fel.

Bangha Béla húsvéti írása a közelgő választásokhoz kapcsolódó következő számunkat hivatott előkészíteni. Dexter tanulmánya – mely az április-májusi számban folytatódik – érdekfeszítő összefoglalását adja annak, hogy vélekedik a(z elfogult) modern tudomány a jobb- és baloldaliság kérdésköréről. Varázsló Macska aktuális fordításában a tradicionális gondolkodás egyik legnagyobb alakja, Martin Lings egy szövegét tárja olvasóink elé. Petró Csaba legújabb ajánlójában Az utolsó szamuráj filmzenéjéről értekezik. A lapszám egyik legunikálisabb írása Kónyi-Kiss Botond keze munkáját dicséri, aki némi irónia bevetésével megkísérelte összeállítani a magyar társadalom oltási karaktertérképét. Az esszé garantáltan hatással lesz a témában gondolkodni még képes olvasókra.

A folyóirat előfizethető a Duo Gladii honlapján >>katt<<. A régebbi számok közül is több kapható még, amiket >>itt<< rendelhet meg. A megrendelés során választhat a bankkártyás vagy a banki átutalással történő fizetés között. Lapunk újságárusoknál nem kapható, és korlátozott példányszámban kerül kiadásra! A február-márciusi szám megjelenése február közepe után várható. A lapszámokat a megjelenést követően a lehető legrövidebb időn belül postázzuk a magrendelőknek.

A 2022. február-márciusi lapszám tartalma:

  • Kolonits László: Tovább a megkezdett úton
  • Kolonits László: Az Aranykor kisiklott akarása. Úton az ellen-Aranykor felé
  • Barcsa-Turner Gábor: A modern élet diktatúrájáról
  • Kónyi-Kiss Botond: A magyar társadalom oltási karaktertérképe
  • Szemelvények Rod Dreher Szent Benedek válaszútján című művéből. Az ember és a gép című fejezetből
  • Dexter: A jobboldaliság és a baloldaliság társadalomtudományos vetülete 1.
  • Incze Béla: 25 éve becsülettel és hűséggel
  • Martin Lings: A szélsőségek találkozása
  • Bangha Béla: Húsvét hajnala
  • D. Fekete Balázs: Énekmondók és hősök Homérosz világában
  • Csarnai Márk: A garami szovjet hídfő felszámolása. A „Südwind” hadművelet
  • Molnár Máté: Digitális útvesztőkben. A technológia hatása a fiatalságra
  • A kiborgembereké a jövő? (Összeáll.: Brunner Balázs)
  • Cserép Csongor: Legális függőség – a semmi felé. A virtuális világ általi rombolás perenniális pszichológiai aspektusa és a detoxifikálás lehetőségei
  • Vármegyés krónika. 2021. november – 2022. január (Összeáll.: Molnár Máté)
  • Szellemi ajánló:
    Zene – Zimmer, Hans: Az utolsó szamuráj filmzenéje (Petró Csaba)
    Könyv – Huxley, Aldous: Szép új világ (Brunner Balázs)
    Könyv – Tobak Tibor: Pumák földön-égen (Magyar Sándor)
    Film – Weir, Peter: Truman show (Molnár Máté)
    Film – Stanton, Andrew: WALL-E (Németh Lehel)
    Film – Niccol, Andrew: Lopott idő (Kónya Dorka)
    Film – Ross, Gary – Lawrence, Francis: Az éhezők viadala (sorozat) (Csaba Enikő Ágnes)

A lap facebook-oldala

(Duo Gladii)

Karácsonykor is Duo Gladii

A novemberi Duo Gladiiban a halál témája kerül terítékre

Régi Nagy Pátrónánkra emlékezik az októberi Duo Gladii

Kíváncsi vagy kik és hogyan szerkesztik a DuoGladii havilapot? (Lapbemutató)

Csapás a modern világra – Indul a Duo Gladii, a szellemi ellenállás havilapja