Kína kémappot telepítene az érkező olimpikonok eszközeire?

Kína élen jár a digitális diktatúra kiépítésében, lakosainak mindennapjait átszövi a megfigyelés, melyet a koronavírusra hivatkozva még szigorítottak is. Ismeretes, hogy a kisebbségek ellen még erőteljesebben használják, ugyanis az ujguroknak minden lépéséről tudomást szerez a rendőrség, továbbá már telefonokba beépített ujgurazonosító szoftverről is lehetett hallani. Most úgy tűnik, hogy az országba érkező olimpikonokat is teljes ellenőrzés alá vonhatják.

Ne maradj le a híreinkről! Cenzúramentes felületek:
A Szent Korona Rádió Telegram-csatornája >>>
A Szent Korona Rádió Jobbklikk oldala >>>
Csatlakozz!

Több ország vezetése azt tanácsolta sportolóinak, hogy ne vigyék magukkal saját eszközeiket, használják rövid tartózkodásuk alatt a kínaiak által biztosítottat, vagy eldobhatót csomagoljanak el maguknak.

Az Egyesült Államok csapata például azt tanácsolta sportolóinak, hogy a februári pekingi téli játékokra ne hozzanak magukkal saját számítógépeket és telefonokat, hanem csak kölcsön- vagy eldobható eszközöket. A mobiltelefonok “sebezhetőek a rosszindulatú támadásokkal és vírusokkal szemben, és adatbiztonsági problémák is jellemzőek” – figyelmeztetett a bizottság a USA Today című újság szerint. A “De Volkskrant” szerint Hollandia még azt is megtiltotta a sportolóknak, hogy saját telefonjaikat magukkal vigyék, és helyette eldobható készülékeket osztogatnak.

A kanadai egyetemi Citizen Lab laboratórium elemzése ugyanis most kimutatta, hogy a My2022 kötelező olimpiai alkalmazás biztonsági hibákat tartalmaz. A szoftvert minden sportolónak, edzőnek, újságírónak és más, a téli játékokra és az azt követő paralimpiára érkező akkreditált személynek már 14 nappal a Kínába érkezés előtt telepítenie kell. A résztvevőknek naponta jelenteniük kell egészségi állapotukat a Covid-prevenciós alkalmazásban.

Az alkalmazásban van egy üzenetküldő alkalmazás, fordítóprogram, továbbá egy hírszolgáltató is. Röviden, a program egy olyan “szuperalkalmazás”, mint a WeChat, amely Kínában mindenütt jelen van.

A torontói Citizen Lab keddi elemzésében különösen az alkalmazás hiányos titkosítását kifogásolja. Ez úgynevezett SSL-tanúsítványokat hoz létre, de nem követeli meg a címzettől, hogy érvényesítse azokat. Ez lehetővé teszi egy hacker számára, hogy a tényleges címzetthez vezető úton elfogja és elolvassa az adatokat, például az orvosi- és útlevéladatokat, amelyeket minden olimpiai látogatónak el kell küldenie a kínai hatóságoknak, mielőtt belép az országba. Ugyanez vonatkozik a hangüzenetekre és a Messengeren belüli adatátvitelre is.

A nemkívánatos kifejezések használatának elkerülése okán az applikáció tartalmaz egy listát is, mely a cenzúrázott szavakat mutatja a felhasználó számára. Ez 2442 olyan szót tartalmaz, amelyek Kínában politikailag érzékenynek számítanak, mint például a párt- és államfő, Hszi Csin-ping neve, a Tiananmen az azonos nevű téren elkövetett mészárlás miatt, vagy a pornográfia. A szavak túlnyomó többsége kínai egyszerűsített írásjegyekkel, de néhány tibeti, ujgur, hagyományos kínai (Hongkongban és Tajvanon használt) és angol nyelven is szerepel.

Tehát bár konkrét nyomon követésre nem találtak bizonyítékot, azt meg kell jegyeznünk, hogy egy alkalmazás elég sok adathoz hozzáfér a telefonunkon, melyek igénybevételére mi adunk engedélyt annak telepítésekor. A legtöbb applikáció, melynek nem is lenne szüksége a készülékünk kamerájának és mikrofonjának használatára, ugyanúgy kéri az engedélyt ezek fölött is, mint az azokat kihasználó társaik. Ennek függvényében nem kell komoly megfigyelőhálózatot kiépíteni az emberek nyomon követése és ellenőrzése érdekében.

Moszkva követi Kínát a digitális diktatúra bevezetésében

Digitális terrorban tartja Izrael a palesztinokat, napi szintű megfigyelést vezettek be

Covid-diktatúrában kikísérletezett nyomkövetéssel és korlátozással a klímaváltozás ellen?!

(Eurosport nyomán Szent Korona Rádió)