Ujgurazonosító szoftvert találtak a Huawei egyik szabadalmában

A technika a gyalogosok képei között azonosítja azokat az embereket, akik látszólag ujgur származásúak – olvashatjuk a BBC írásában. A kínai Big Data diktatúra folytatódik.

Ne maradj le a híreinkről! Cenzúramentes felületek:
A Szent Korona Rádió Telegram-csatornája >>>
A Szent Korona Rádió HunDub oldala >>>
Csatlakozz!

Ez csupán egyike azon szabadalmaknak, amelyeket nagyobb kínai cégek terveznek bevezetni – mindezt egy amerikai kutató cég fedezte fel és osztotta meg a brit BBC-vel.

A Huawei korábban azt állította, hogy egyetlen technológiájukat sem tervezték etnikai csoportok azonosítására. Ennek némileg ellentmond, hogy a kínai cég gyorsan a szabadalom módosítását tervezi.

Kényszermunkatáborok

A vállalat jelezte, hogy ez egyben azt is jelenti, hogy először engedélyt kell kérniük a Kínai Nemzeti Szellemi Tulajdon Hatóságától (CNIPA – az ország szabadalmi hatóságától), hogy az ujgurokra való hivatkozást törölhessék a kínai nyelvű dokumentumban.

Az ujgurok többnyire muszlim etnikai csoportba tartoznak, amely főleg Hszincsiang tartományban, Kína északnyugati részén él. Magyarországon leginkább a Kurultájon találkozhatunk ujgurokkal, mivel távoli rokonai a magyarságnak.

A kormányzati hatóságokat azzal vádolják, hogy csúcstechnológiai megfigyeléseket alkalmaznak ellenük, és sokukat munkatáborokba kényszerítik, ahol a gyermekeket néha a szüleiktől is elkülönítik. Sőt, nemi erőszakokról, kínzásokról is érkeztek hírek. De olyanra is van példa, hogy a “renitens” családhoz kommunista népbiztosokat költöztetnek be, aki megfigyeli a család életvitelét, hogy mennyire egyeztethető össze a pártállami igényekkel. A terrorról bővebben itt írtunk.

Peking szerint a táborok

„TELJESEN ÖNKÉNTES OKTATÁST ÉS KÉPZÉST KÍNÁLNAK.”

A kínai Közbiztonsági Minisztérium videomegfigyelő hálózatainak egyik technikai követelménye, hogy a különféle etnikumokat – különösen az ujgurokat – beazonosítsák

– állítja Maya Wang, a Human Rights Watch munkatársa.

Míg a világ többi részén az emberek ilyen célzása és üldöztetése etnikai hovatartozásuk alapján teljesen elfogadhatatlan lenne, addig az ujgurok vegzálása és súlyos megkülönböztetése az élet számos területén Kínában továbbra is vitathatatlan, mert az ujguroknak nincs semmilyen hatalma és befolyása Kínában

– tette még hozzá Maya Wang.

A Nagy Testvér szeme mindent lát

A Huawei szabadalmát eredetileg 2018 júliusában nyújtották be a Kínai Tudományos Akadémiával közösen. A szabadalom részletesen írja le a mesterségesintelligencia-technikák használatának módját az utcán fényképezett vagy filmezett gyalogosok különféle jellemzőinek azonosítására. Külön megjegyzik még benne, hogy a különböző testhelyzetek – például hogy ül vagy áll-e valaki – befolyásolhatják a pontosságot.

Emellett a dokumentum felsorolja azokat az „attribútumokat”, amelyek alapján egy személyt kielemezhetnek, például az alapján, hogy az ujgur nemzetiséghez tartozik-e, vagy sem.

A Huawei sajnálkozik

Az ügyben megszólalt a Huawei szóvivője is, hangsúlyozva, hogy ennek a hivatkozásnak nem szabadott volna a szabadalomba bekerülnie.

A Huawei ellenez mindenfajta megkülönböztetést, beleértve a technológia alkalmazását etnikai diszkrimináció céljából

– állítja a szóvivő.

A faji azonosítás és meghatározás sohasem volt része a kutatás-fejlesztési projektnek és az alkalmazásnak sem. Proaktív lépéseket teszünk annak módosítására. Mi folyamatosan azon dolgozunk, hogy az új és fejlesztés alatt álló technológiát a legnagyobb gondossággal és integritással fejlesszük és alkalmazzuk

– tette még hozzá a Huawei szóvivője.

„Csak egy teszt és más semmi”

A szabadalmat az IPVM videomegfigyelő kutatócsoport hozta nyilvánosságra, miután korábban felfedeztek egy külön „bizalmas” dokumentumot a Huawei weboldalán, amely egy „ujgur riasztórendszerre” vonatkozó munkára hivatkozott.

A Huawei sietett hozzátenni, hogy ez a dokumentum egy tesztre és nem egy valós alkalmazásra vonatkozott, és tagadta az olyan rendszerek értékesítését, amelyekkel embereket etnikai hovatartozásuk alapján azonosították.

Arcfelismerő szoftver és AI

Az IPVM azonban nemcsak a Huaweinél, hanem más, kínai informatikai cégek által benyújtott szabadalmakban is felfedezett ujgur emberekre való utalásokat. Az egyik ilyen cég a Sensetime nevű, mesterséges intelligenciát gyártó cég és a speciális képfelismerésekkel foglalkozó Megvii vállalat.

A Sensetime 2019 júliusától benyújtott szabadalmában az volt olvasható, hogyan lehetne az arcfelismerő szoftvereket

„HATÉKONYABB BIZTONSÁGI VÉDELEMRE”

használni, például olyan specifikus keresésekkel, mint a „középkorú napszemüveges és szakállas ujgur” vagy a „maszkot viselő ujgur”.

A Sensetime szóvivője szerint „rendkívül sajnálatosak” ezek a szabadalmukban található hivatkozások.

Megértjük felelősségünk fontosságát, ezért 2019 közepén el is kezdtük kidolgozni az AI etikai kódexét

– állítja a szóvivő, hozzátéve, hogy a szabadalomba még korábban került bele ez a kitétel.

Etnikai címkézési szabadalmak

A Megvii cég a 2019. júniusi szabadalmában a korábban hibásan címkézett arcok adatbázisokban történő újracímkézéséről ír, külön meghatározva a „Han”, „Uigur”, „Nem Han”, „Nem Uigur” és „ismeretlen” kategóriákat. A cég most a BBC Newsnak szintén sajnálatát fejezte ki, és biztosította a hírportált, hogy azonnal visszavonják a szabadalmi beterjesztést, továbbá azt is hozzátették, hogy

„MINDÖSSZE FÉLREÉRTÉSRŐL LEHETETT SZÓ”.

A Megvii elismeri, hogy a 2019-es szabadalmi bejelentésünkben használt nyelvezet félreértésekre ad lehetőséget. A Megvii nem fejlesztett ki és nem fog kifejleszteni vagy értékesíteni faji vagy etnikai címkézési megoldásokat. A Megvii elismeri, hogy a múltban a kereskedelmi fejlesztésünkre összpontosítottunk, és hiányzott a marketing, az értékesítés és működési anyagok megfelelő ellenőrzése. Intézkedéseket teszünk a helyzet kijavítására

– fogalmazott a cég szóvivője.

Az Alibaba és a Baidu sem maradtak ki

Az IPVM megemlített Kína két legnagyobb technológiai konglomerátuma, az Alibaba és a Baidu által benyújtott képfelismerési szabadalmakat is, amelyek az emberek etnikum szerinti osztályozására hivatkoztak, bár az ujgur népet név szerint nem említették. Az Alibaba ezt válaszolta az IPVM felfedezésére:

A faji vagy etnikai diszkrimináció vagy bármilyen formában történő profilalkotás sérti politikánkat és értékeinket. Soha nem szántuk ilyenre a technológiánk használatát, és nem is fogjuk megengedni, hogy meghatározott etnikai csoportokat célozzanak meg vele.

Természetesen a Baidu is reagált az ügyre:

A szabadalmi bejelentés során a dokumentumjegyzetek egy technikai magyarázat példáját jelentik, amely ebben az esetben inkább a tulajdonságok felismerési modelljének leírását mutatja be, nem pedig a találmány várható megvalósítását. Nem engedélyezzük és nem is engedjük, hogy technológiánkat felhasználják meghatározott etnikai csoportok azonosítására vagy megcélzására.

De a Human Rights Watchnak továbbra is aggályai vannak, és a vállalatok nyilatkozatai egyáltalán nem nyugtatták meg a civil szervezetet. Maya Wang ezt nyilatkozta válaszul a techvállalatok nyilatkozataira:

Minden olyan vállalatnak, amely videomegfigyelő szoftvereket és rendszereket értékesít a kínai rendőrségnek, biztosítania kell, hogy azok megfeleljenek a rendőrség követelményeinek, beleértve az etnikai felderítés képességét is. Ezek a vállalatok akkor cselekednének megfelelően, ha azonnal felmondanák a megfigyelőberendezések, -szoftverek és -rendszerek értékesítését és karbantartását a kínai rendőrség számára.

Tovább élesedik a digitális diktatúra Kínában

A járványra hivatkozva vezetik be a totális megfigyelésünket Európában is?

http://szentkoronaradio.com/blog/2020/02/19/a-terrorellenes-nepi-haboru-avagy-a-terror-totalis-eluralkodasa-az-ujgur-etnocidium-iii/