Tovább élesedik a digitális diktatúra Kínában

Korábban több hírünkben is beszámoltunk arról a hosszú évek óta tartó folyamatról, melynek keretében a Kínai Népköztársaságban élő emberek legkisebb mozdulatait is megfigyelni hivatott totális ellenőrzési mechanizmust építenek ki a 21. századi kommunista diktatúra ágensei. A legmarkánsabb ellenőrzés a kollektíven terroristának nyilvánított ujgurokat sújtja, de az ő helyzetük felfogható egyfajta kísérleti terepként is egy általánosan bevezetésre szánt rendszer tesztelésére. Időközben azonban újabb és újabb technikák kerülnek bevetésre, melyek egy elembertelenedett jövőt vetítenek előre.

Kína már most tele van a lakosságot megfigyelni hívatott kamerákkal, melyekből néhány évvel ezelőtt országszerte 170 millió üzemelt, de 2020 végéig 400 milliót terveznek hadba állítani. Emellett szeretnék bevezetni a társadalmi kreditrendszert, ami az emberek szokásai, viselkedése, társadalmi státusza és környezete alapján pontozná a polgárokat, így az egész későbbi életüket is meghatározná. Az ujgurok földjén sok helyen a piacra vagy a benzinkútra is csak arcszkennelés, vagy más biometrikus azonosítás után lehet belépni. Az autókba kötelező a GPS nyomkövetők alkalmazása, általános az okostelefonok ellenőrzése. Gyakran a mobiltelefonok tartalmát is letöltik és ellenőrzik a hatóságok. A potenciálisan veszélyes embereket algoritmusok segítségével szűrik ki.

A koronavírus ürügyén újabb orwelli módszerek kerültek bevezetésre. Az embereket egy kötelezően telepítendő mobilapplikáción keresztül kezdték el ellenőrizni, mely színkódok szerint tesz különbséget az egyének között, és tényleg minden lépésüket leköveti. Az app ismeretlen szempontok alapján, de feltételezhetően az illető viselkedését, élőhelyét, munkáját figyelembe véve, három kategóriába sorolja őt, aszerint, hogy mennyire veszélyeztetett a fertőzés szempontjából.

A legújabb ötlet, amit kísérleti jelleggel több helyen be is vezettek már, a digitális pénz alkalmazása, mely a pénzforgalom totális ellenőrzését lehetővé téve az egyes emberek megfigyelését is sokkal könnyebbé teszi. A digitális fizetési rendszer bevezetésével elvben a jegybank minden eddiginél hatékonyabban nyomon követheti a Kínában élők pénzügyeit, ami nemcsak az adócsalás elleni harcot, hanem a társadalmi kontrollt is segítheti. Ennek kapcsán sokan mutogatnak a “digitális diktatúra” utóbbi években megjelenő kisebb-nagyobb, bár egyelőre széttagolt és különösebb központi felügyelet nélküli példáira. A mobiltárcák adataihoz például a WeChat és az Alipay szerint nem férnek hozzá a hatóságok; a szkeptikusok szerint a centralizált digitális jüan részben ebben is változást hozhat, és az állami megfigyelés kiterjesztését jelenti.

A kínai példán felbuzdulva, főleg a koronavírus elleni harcban elért eredményekre hivatkozva egyre több mérvadó nyugati politikus is lehetséges és indokolt jövőképként tekint a távol-keleti állam ellenőrzési mechanizmusaira, melyek alapvető, fájdalmas változásokat hozhatnak az európai normákhoz szokott emberek életében.

(SzKR és Index nyomán λ – Szent Korona Rádió)

„A terrorellenes népi háború”, avagy a terror totális eluralkodása. Az ujgur etnocídium III.

Kínában a koronavírusra hivatkozva tovább szigorodik a diktatúra

Nemzetipolo.hu – 23 éve, tisztán magyar alapanyagokból készült hazafias ruházat
– A Szent Korona Rádió támogatója (X)