Megérkezett a fehéroroszok által lengyel határra terelt migránshorda, megostromolták a határzárat

Brüsszelnek természetesen az Európát érő támadások közepette is az a legfontosabb, hogy emberségesek legyenek a határt védők az hazájukra és családjukra törő erőszakos illegális bevándorlókkal szemben. 

Ne maradj le a híreinkről! Cenzúramentes felületek:
A Szent Korona Rádió Telegram-csatornája >>>
A Szent Korona Rádió Jobbklikk oldala >>>
Csatlakozz!

Megkezdődött a Fehéroroszország felől érkező migránsok nagy csoportjának erőszakos behatolási kísérlete lengyel területre – adta hírül hétfőn a lengyel határőrség. A határ túloldalán a lengyel rohamrendőrök felsorakoztak velük szemben. A lengyel kormány válságtanácskozásba kezdett Andrzej Duda elnök részvételével.

A fehérorosz egyenruhások kíséretében a határhoz érkezett több száz fős migránscsoportnak a hétfői volt az első kísérlete arra, hogy illegálisan behatoljon Lengyelországba – tájékoztatott a hatóság.

A migránsok ledöntötték a szögesdrót határkerítést, amelynek túloldalán a lengyel rohamrendőrök sorakoztak fel velük szemben. A lengyel belügyminisztérium közlése szerint a biztonságiak a helyzetet ellenőrzésük alatt tartják a lengyel oldalon.

Nem sokkal a migránsok próbálkozása előtt Stanislaw Zaryn, a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője Twitter-üzenetében azt írta, hogy „nagyon zavaró” hírek érkeznek a határról.

„Megkezdődött az eddigi legerősebb kísérlet arra, hogy Lengyelországba jussanak”

– írta Zaryn. Hozzátette, hogy a csapat zömmel fiatalokból áll.

A dpa német hírügynökség jelentése szerint a több száz fős migránscsapat fotók alapján minden ingóságát magával cipelve tartott a lengyel határ felé, amely egyúttal az Európai Unióé is.

„Németország, Németország” – skandálták a migránsok, akik sajtóinformációk szerint leginkább Irakból, Iránból és Afganisztánból érkeztek.

A fehérorosz határőrség úgy nyilatkozott, hogy minden szükséges intézkedést megtett a nemzetközi kommunikációs csatornák zavartalan működéséért és a menet biztonságáért.

A lengyel védelmi minisztérium tájékoztatása szerint Andrzej Duda elnök a lengyel–fehérorosz határon kialakult helyzet miatt tanácskozást hívott össze, amely már megkezdte munkáját.

A lengyel belügyminisztérium szolgálatainak és katonáinak sikerült megállítaniuk az első tömeges határátkelési kísérletet. A migránsok most Kuźnica térségében vertek tábort.

Litvánia csapatokat vezényel a fehérorosz határra a migránsok miatt

Litvánia csapatokat vezényel a fehérorosz határra, hogy felkészüljön a migránsok esetleges beáramlására – közölte hétfőn a balti ország belügyminisztere.

Sajtótájékoztatóján Agne Bilotaite hozzátette: a litván kabinet azt is megvitatja, hogy szükségállapotot hirdessenek-e a Fehéroroszországgal határos övezetben.

A litván hatóságok biztonsági okokra hivatkozva nem kívánták közölni, hogy hány katonát készülnek kivezényelni és pontosan hová.

Korábban, hétfőn Piotr Wawrzyk lengyel külügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy

komoly határ menti incidens előidézésére készül Fehéroroszország. Ezt a politikus azokra a közlésekre és felvételekre hivatkozva állította, amelyek szerint a Kuznica Bialostocka lengyel határátkelőhely fehérorosz oldalán gyülekező migránstömegről szólnak.

A lengyel politikus kifejtette, a fehérorosz hatóságok a határ menti helyzet, a menekültválság fokozatos kiterjesztésére törekednek. Az utóbbi napok fejleményei azt mutatják, hogy „nagy incidenst akarnak előidézni, lehetőleg lövésekkel, halálos áldozatokkal” – jelentette ki Wawrzyk a lengyel közszolgálati rádióban.

A Fehéroroszországgal határos uniós tagállamok – Lengyelország mellett Litvánia és Lettország – határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük Irakból. Az uniós tagországok azzal vádolják Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy az ő utasítására szállítanak migránsokat az uniós országok határaihoz, megtorlásul a fehérorosz rendszer elleni nyugati büntetőintézkedésekért.

Megölték a migránsok a francia veteránt, mert megvédte tőlük a feleségét

11 migráns erőszakolt meg egy lányt Németországban, az ügyészség szerint nincs miért letartóztatni őket

(Hirado.hu – Szent Korona Rádió)