“Küzdenünk kell, hogy minden reggel büszkén nézhessünk tükörbe” – XX. Trianon-felvonulás és megemlékezések

“Igazságot Magyarországnak” feliratú molinó, zászlók valamint a Magyar Királyság vármegyéit jelképező 64 tábla vezette fel a HVIM idén 20. alkalommal megrendezett Trianon-felvonulását. A menet a Hősök teréről indulva az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út érintésével a Kossuth térre vonult. Felszólalt Kónyi-Kiss Botond (HVIM alelnöke), Toroczkai László (Mi Hazánk Mozgalom elnöke), Tyirityán Zsolt (Betyársereg vezetője) és Kónya Dorka (Egy vármegyés lány) is emelte az este színvonalát méltóságát beszédével.

Ne maradj le a híreinkről! Cenzúramentes felületek:
A Szent Korona Rádió Telegram-csatornája >>>
A Szent Korona Rádió HunDub oldala >>>
Csatlakozz!

Június 4-én 20:00-kor a Hősök terén vette kezdetét a HVIM által szervezett immáron 20 éves Trianon-felvonulás. Az esemény kezdete előtt az résztvevők magukhoz vették a 64 vármegye nevével ellátott táblákat, majd Farkas Márton népdalénekessel közösen énekelték el a Magyar Himnuszt.

A Hősök terén Kónyi-Kiss Botond, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom alelnöke mondta el beszédét, melyben a jó és rossz örökös harcát, valamint a Kárpát-medence összefogásának szükségességét taglalta. Azt vallotta, hogy a népek közötti együttműködés nélkül nem győzhetőek le az Európát fenyegető veszélyek, mint például az agresszív LMBTQP propaganda és a bevándorlás, és a trianoni határok visszaállításáról se álmodjunk. Mint kifejtette, a közös Kárpát-medencei birodalom az itt élő összes nép hazája lenne, és ebbe nem fér bele a sovinizmus.

“Szóba sem jöhet a részleges revízió. MINDENT VISSZA!”

-zárta gondolatmenetét a fiatal hazafi.

A menetet egy „Igazságot Magyarországnak” feliratú molinó vezette fel, melyet szép vármegyés lányok vittek végig büszkén Budapesten. A vármegyés és nemzeti színű zászlók után az ereklyés országzászló visszaállítását jelképező országzászló leplet díszegyenruhás vármegyések vitték méltóságteljesen, kifejezve a restauráció ezen irányát is. Utánuk következtek a 64 vármegye nevével rendelkező táblák. Őket a bajtársi szervezetek követték, mint a Mi Hazánk mozgalom, a Mi Hazánk Ifjai vagy a Betyársereg. A menetoszlop végén a fáklyás tömeg folyamatos skandálással tette erőteljessé és elszántságot sugárzóvá a felvonulást.

A Kossuth térre érve Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője a megemlékezők harci kedvét növelte. Beszédét a trianoni tragédiát kiváltó okokra hegyezte ki, és arra, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha az ellenzék vezetői az akkoriakhoz hasonlóan káoszba akarják és fogják taszítani országunkat.

“Ha ez bekövetkezik mindenképp számítsanak a nemzeti ellenállásra az utcán, és akár az Antifa mozgalommal való fizikai harcra is”

-tette hozzá. Mindezek mellett nem feledkezett el a kor hőseiről sem, őket is fontosnak tartotta felidézni.

Ezt követően Papp-Váry Elemérné Sziklay Szeréna: Magyar hitvallás című versétől zengett a Kossuth tér, Vári-Kovács Péter színművész hátborzongató előadásában.

Toroczkai László, a Mi hazánk Mozgalom elnöke, a felvonulás alapítója szónoklatában követelte, hogy az Országgyűlés mondja ki a békeszerződés ratifikálásáról szóló 1921. évi törvény semmisségét, mert az mint tudjuk a mai napig hatályos, azonban

“az állítólagos nemzeti kormány lesöpörte az asztalról a rendelet eltörlésére irányuló törekvéseinket.”

A békediktátum semmissé tétele mellett fel kell mondani a román-magyar, a szlovák-magyar, és az ukrán-magyar alapszerződéseket is, mert jelenleg a magyar törvényhozás, maga gátolja legjobban a revízió megvalósítását. Szerinte is aktívan kell tennünk a határon túli igazságtalanság ellen, hiszen rengeteg magyar testvérünket hurcoltak el, öltek meg vagy éppen zártak börtönbe, csak mert fel merték vállalni magyarságukat.

A rendezvényre Kónya Dorka, Egy vármegyés lány felemelő és buzdító beszéde rakta fel a pontot, melyben két évvel ezelőtti gondolatait egészítette ki. Ismét elmondta, hogy sem megemlékezni sem pedig ünnepelni nem szabad a trianoni békediktátum kapcsán, hanem harcolni kell ellene.

“És nem csak másokért, nem csak hogy bele tudjunk nézni a határon túl élő bajtársaink szemébe, hanem saját magunkért is, hogy minden reggel büszkén tekinthessünk magunkra a tükörben és ne kelljen szégyenkeznünk a becstelenségeink miatt. “

-emelte ki Dorka. Felszólalásában fontosnak tartotta még elmondani, hogy akkor is küzdenünk kell, ha valószínűleg a cél elérhetetlen, hiszen a legfontosabb, hogy minél tovább jussunk a kijelölt helyes úton. A demonstrációt a Székely Himnusz közös eléneklése zárta.

 

Székesfehérvár – Ereklyés Országzászló 

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Fejér Szövetség és a Válasz Egyesület közös hívására mintegy kétszázan vonultak végig Székesfehérvár Fő utcáján Trianon 101. évfordulóján. A méltóságteljes, dudaszóval felvezetett menet a hatméteres, piros-fehér-zöld országzászlót a 2018-ban helyreállított Ereklyés Országzászló Emlékműköz kísérte, ahol Brückner Ákos Előd ciszterci atya szenteltvízzel meghintve felszentelte a zászlót, majd a Boldogasszony anyánk éneklése közben a jelenlévők felvonták, végül félárbocra engedték az angyalos címerrel ékített trikolórt.

Kónyi-Kiss Botond (HVIM), a megemlékezés egyik szervezője elmondta, hogy megemlékezők a zászlófelvonást követően az emlékmű talapzatába faragott mind a 64 vármegyének címerpajzsára virágot helyeztek el annak jeléül, hogy kifejezzék hitüket az eredeti, csonkítatlan Magyarország helyreállításában és felvirágzásában.

Királyszállás – Millenniumi Emlékpark

A Trianon-múzeum fenntartásába kerülő, a Bakony keleti erdőségében megbújó Királyszálláson kültéri emlékműcsoportot avattak: a Kárpát-medencében, az 1896-os millenniumi centenáriumra felállított, azóta javarészben lerombolt emlékművek kicsinyített másait avatták fel. A színvonalas avatóünnepségen túl állófogadás, borkóstolás a Kárpát-medence boraiból és az ebéd is a Szent Korona Országainak gasztronómiai felhozatalából állt. A HVIM legmagasabb vezetőségi szinten képviseltette magát.

Mezőkövesd

Mezőkövesden a városi megemlékezés keretei között emlékeztek meg Trianonra. A helyi gimnázium diákjainak szép műsora és a polgármester beszéde után Wass Albert szobránál koszorúk elhelyezésére került sor. A HVIM koszorúját, a település testületében is helyet foglaló vármegyés bajtársak helyezték el.
Örömteli hír, hogy a településen végre Trianon-emlékmű készül, ennek ünnepélyes alapkőletélére is sor került.  Érdemes visszaemlékezni, hogy a matyó városban 2004-ben emlékeztek meg először Trianonról. Ezt vármegyések szervezték, ahogy utána sok éven keresztül is tették, változatos programokkak karöltve (Trianon-nap, koncertek, előadások), nem kevés embert megmozgatva és emlékeztetve erre a gyalázatos napra. A dátumra, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül, ami nem veszít aktualitásából és amit nem fogadhatunk el. Nem nem soha!
“Magyar, legyen hited, s tiéd a jövendő!”
Lázárné Kozma Dóra (HVIM)
További képeink a XX. Trianon-felvonulásról:
(Szent Korona Rádió)

Duo Gladii: Tradicionális jobboldali szellemben Trianonról

Trianon 100. évfordulója: erőteljes és jövőbe mutató akciósorozat (+képek, videók)

Egy harcos gondolatai Trianonról: a nacionalizmuson túlmutató tradicionalitás hozhat csak békét a Kárpát-medencébe