Trianon 100. évfordulója: erőteljes és jövőbe mutató akciósorozat (+képek, videók)

Trianon 100. évfordulóján sem tétlenkedik a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom. Kezdték az évet a Trianon Challenge meghirdetésével, majd idén ideiglenesen helyreállították a Szabadság téren, az eredeti földereklyével az Országzászlót. Székesfehérváron közel ezerfős megemlékezést szerveztek, a Trianon Felvonuláson pedig 2500 ember vonult végig erőt sugározva az Andrássy úton. A Felvidéken bemutatták a magyarellenesség aktualitás kérdéseit. Ezeken kívül Trianon nemzetstratégiai kérdéseiről is készült egy publicisztika, amit a környező népek képviselőinek is elküldtek. A Vármegye közel 20 éves, önálló szervezeti (nem más szervezet ifjúsági szervezete) tevékenységének jelentős része eleve a trianoni tragédia orvoslásáról szól, így számos rendezvény kötődik lazábban, vagy éppen szorosabban a gyászos eseményhez minden évben. Elévülhetetlen szerepe van a mozgalomnak abban, hogy a közbeszédben mára elfogadott téma lett az 1920-as békediktátum. Mindezt állami támogatások nélkül, sőt, sokszor ellenszélben, vagy éppen betiltva a környező országokban, a vezetők pedig személyesen is kitiltva az utódállamokból.

A Trianon Challenge egy sportolóknak kitalált kihívás. 1920 kilométert kell megtenni futva, úszva, kerékpározva, túrázva. Nagyon sokan már beneveztek és országos médiafelületek is foglalkoztak a pozitív képet adó kezdeményezéssel.

A Szabadság téren szimbolikusan és ideiglenesen helyreállították az Ereklyés Országzászlót az eredeti földereklye egy darabjával együttesen, ami 2 napig megtekinthető volt (kattintásra bővebb képes összeállítás nyílik). 1945 óta először volt  látható a Szabadság téren a mementó.

A 19 éve megrendezésre kerülő Trianon Felvonulás egy hatalmas erődemonstrációvá és a nemzeti oldal seregszemléjévé duzzadt. A felvonulás koncepciója minden évben az, hogy június 4-én mindenki otthon, vagy saját szervezetének megemlékezésén vegyen részt, és a 4-e utáni hétvégén legyen egy központi, létszámában is jelentős megemlékezés. Idén a Hősök teréről indulva, mintegy 2500 fő vonult végig fáklyákkal, méltóságteljesen, ám erőt sugározva, skandálva. Katartikus élmény volt az Andrássy úton végigvonulni és hirdetni az igazságunkat!

A cél a Szabadság tér volt, ahol mécseseket helyeztek el az Ereklyés Országzászlónál. Mindenkit érdeklődött, hogy mi volt a meghirdetett meglepetés, amiről a vármegyések úgy nyilatkoztak, hogy őket érte meglepetés, hogy engedélyezték a 6 méteres Országzászló felállítását. Igazából arra készültek, hogy vállukon viszik a zászlórudat a felvonuláson, és engedély nélkül kell felállítani azt. Ez elmaradt, mert az engedélyt megadta a rendőrség némi jogi huzavona után, de például a beszédek elhangzását nem engedélyezték.

A Trianon Felvonuláshoz csatlakozott idén is a Betyársereg, a Mi Hazánk és a Mi Hazánk Ifjai is. A menetet a nemzeti összefogás jegyében a  szervezetek vezetői és ismert hazafiak vezették. Toroczkai László (a felvonulás alapítója), Novák Előd és Dúró Dóra, illetve Fülöp Erik  mi hazánkos vezetők, képviselők. A Mi Hazánk Ifjainak vezetője Vékony Csongor. Gaudi-Nagy Tamás a Nemzeti Jogvédelmi Szolgálat vezetőjeként. Jelen volt Budaházy Edda és Budaházy György, illetve a szervező Vármegye részéről Zagyva Gy. Gyula, Barcsa-Turner Gábor és Kónyi-Kiss Botond vezették a felvonulást.

Székesfehérváron komoly megemlékezés zajlott 500-600 fő részvételével a helyreállított Országzászló téren, amit a város közreműködésével, a HVIM és többi civilszervezet nyomására állítottak helyre 2018-ban.  A megemlékezést egy látványos, tüzes akció zárta.

A Felvidéken sem tétlenkedtek a vármegyések. Kihelyezett plakátokon hívták fel a figyelmet a mai napig élő Trianonra, tehát azokra a jogsérelmekre, amik másodlagos állampolgárrá teszik a felvidéki magyarságot a Szlovákiának nevezett utódállamban.

Közös videó is készült a Mi Hazánk Ifjaival, ahol a két szervezet együttesen mutatja be a tragédia különböző aspektusait.

A HVIM vezetősége idén abban is egyedit alkotott, hogy a kommunikációjában felvállalta a nemzetstratégiai szempontok képviseletét: egy mély elemzésben fejtette ki a HVIM társelnöke, Barcsa-Turner Gábor a legfőbb kérdéseket, illetve egy Mi Magunk vlogadás is született a témában. A HVIM vezetése idén több, nem sajtónyilvános konferencián és előadáson is részt vett, ami a témát járja körül. Mint ismeretes, a HVIM tevékenységének egyéb területei is kapcsolódnak Trianonhoz, mint például a Rongyos Gárda és a Legbátrabb Város történetének köztudatba emelése, ezekről való megemlékezések, emléktúrák szervezése.

További képek a 2020-as Trianon Felvonulásról


(64 – Szent Korona Rádió)

Nemzetipolo.hu – 23 éve, tisztán magyar alapanyagokból készült hazafias ruházat
– A Szent Korona Rádió támogatója (X)

Mit csinált a Vármegye 2019-ben és kik azok a csatabárdos vármegyések?! Letölthető az új Iránymutatás